Ο Τραμπ «αδειάζει» την Μέρκελ και προκαλεί ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη

Must Read

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ είναι βασισμένη σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του, προεκλογικά σλόγκαν “Η Αμερική πρώτη”. Αυτή η νέα στροφή για της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αν και σχετικά δημοφιλής μέσα στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της Αμερικής με τους συμμάχους

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι εξοργισμένοι με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τους άφησε έξω από συζητήσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου. Οι διπλωμάτες φοβούνται πως θα αγνοηθούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των δύο κρατών.

Τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Γκρενέλλ αγνοεί όλη την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στη δημοτικότητα του Προέδρου του εν οψει των φετινών εκλογών. Η αμερικανική παρέμβαση αποτελεί κίνηση που σκοπεύει στην αύξηση της αμερικανικής επιρροής σε μία περιοχή που μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γκρενέλλ έχει μείνει γνωστός στους διπλωματικούς κύκλους ως ο κατ’εξοχήν άνθρωπος που δυσκολεύει το έργο της Γερμανικής Κυβέρνησης. Ως ο μέχρι πρόσφατα πρέσβης της Αμερικής στο Βερολίνο ασκούσε έντονη πίεση στη Γερμανία για να ακολουθήσει την Αμερικανική γραμμή σε ζητήματα όπως το Ιράν ή τις εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία. Για πολλόυς στο βερολίνο αποτελούσε σύμβολο της παρακμης των σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ.

Ο Γκρενέλλ ανακοίνωσε πως στις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας στον Λευκό Οίκο. Ταυτόχρονα εν μέσω απειλών του Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, η Μέρκελ και ο Μακρόν ανακοίνωσαν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει της αμυντικές της δυνατότητες. Η απώλεια του ελέγχου της Μέρκελ στη συγκεκριμένη περιοχή θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την Καγκελάριο που έχει στρέψει την προσόχη της στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν επίσης σε αντιπαράθεση με αφορμή την αποχώρηση του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι απο την θέση του. Ενώ η Γερμανία και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκαν για την αποχώρηση του οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τις νέες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This