7-7-2020

Η μόνη σωτηρία του πλανήτη μας από ενδεχόμενη σύγκρουση με γιγαντιαίο αστεροειδή, είναι τα… συρματόσχοινα!

Ερευνητές «απόδειξαν» σε προσομοιωτή ότι μπορεί να αποφευχθεί η πτώση
ενός τεράστιου αστεροειδούς στη Γη, κάτι που, ενδεχομένως, θα σήμαινε και το τέλος της ανθρωπότητας, αν τον… δέσουν με έναν μικρότερο!

Τη λύση για να μην έχει το ανθρώπινο είδος το τέλος των δεινοσαύρων πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα των ΗΠΑ. Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Springer» αποκαλύπτουν ότι μπορεί να αποφευχθεί η πτώση ενός τεράστιου αστεροειδούς στη Γη, αν τον δέσουν με συρματόσχοινα με έναν από τους μικρότερους αστεροειδής που τον «συνοδεύουν».

Μάλιστα, οι ερευνητές, όχι μόνο επέλεξαν τον αστεροειδή που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, αλλά εφάρμοσαν και με επιτυχία την τεχνική σε προσομοιώσεις που «έτρεξαν» σε υπολογιστές. Πρόκειται για τον αστεροειδή Μπενού (Bennu) με διάμετρο 492 μέτρα, ο οποίος, σύμφωνα με τους αστρονόμους, μπορεί να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας το 2060.

Η προσομοίωση προέβλεπε ότι στις 28 Οκτωβρίου του 2035 θα εκτοξεύσουμε ένα διαστημόπλοιο που θα είναι φορτωμένο με τεράστια συρματόσχοινα. Η ημερομηνία έχει επιλεγεί ώστε να φτάσει εγκαίρως στον Μπενού πριν αυτός πλησιάσει πάρα πολύ τη Γη. Οι αστροναύτες που θα επιβαίνουν στο διαστημόπλοιο, θα δέσουν τη μια άκρη των συρματόσχοινων γύρω από έναν κοντινό και μικρότερο αστεροειδή και, στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα προσεγγίσει τον Μπενού, για να τον δέσει με την άλλη άκρη του!

Αλλαγή τροχιάς λόγω διαφορετικού κέντρου βάρους

Όταν ο μεγάλος και ο μικρός αστεροειδής συνδεθούν με τα συρματόσχοινα, θα αρχίσουν να κινούνται σαν ένα ενιαίο ουράνιο σώμα. Ωστόσο, το κέντρο βάρους αυτού του ενιαίου ουράνιου σώματος θα είναι διαφορετικό από αυτό του Μπενού και, κατά συνέπεια, θα αλλάξει η τροχιά του!

Άψογα! Πότε θα βγει η… ταινία;

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ