Δευτέρα 21/6/2021

Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει νέα θητεία αλλάζοντας το σύνταγμα

Ο Βλαδίμηρος Πούτιν αποτελεί τον κυρίαρχο της πολιτικής σκηνής της Ρωσίας από το 2000. Ο Ισχυρός άνδρας της Ρωσίας αναδείχθηκε ως ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν ικανός να συσπειρώσει μία αδύναμη και διχασμένη Ρωσία στα αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης χρόνια. Μέσα σε δύο δεκαετίες διακυβέρνησης Πούτιν η Ρωσία έχει μεταμορφωθεί απο μια παρακμάζουσα χώρα σε υπερδύναμη.

Ο Πούτιν λοιπόν έχοντας πλήρη έλεγχο τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε κάθε άλλο κομμάτι της ζωής της χώρας φλερτάρει με την ισόβια εξουσία αγνοώντας τους συνταγματικούς περιορισμούς για τα όρια της θητείας ενός προέδρου. Ωστόσο η συνταγματική νομιμότητα δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο για τον Βλαδίμηρο Πόυτιν. Ο πρώην πράκτορας της KGB είχε βρεθει ξανά σε παρόμοια κατάσταση το 2008 όταν είχε συμπληρώσει την δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας. Το τότε ισχύον σύνταγμα απαγόρευε στον πρόεδρο να διατελέσει πάνω απο 2 θητείες.

Έτσι ο Πούτιν πολύ απλά υποστήριξε έναν δικό του άνθρωπο για την θέση του προέδρου και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός της χώρας αναβαθμίζοντας τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του νέου του ρόλου. Με αυτό το τρόπο μπόρεσε το 2012 να ξαναγίνει πρόεδρος με νέο σύνταγμα το οποίο του επέτρεπε άλλες δύο θητείες συνολικής διάρκειας 12 ετών εφόσον κέρδιζε τις εκλογές.

Ο Πούτιν τώρα βρίσκεται στη τέταρτη θητεία του, την δεύτερη με το νέο σύνταγμα η οποία τελειώνει το 2024. Ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να παραχωρήσει τόσο εύκολα την θέση του. Η Ρωσία θα διεξαγάγει εθνική ψηφοφορία από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επιτρέψει στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες ως πρόεδρος όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024.

“Δεν αποκλείω τη δυνατότητα υποψηφιότητας για το προεδρικό αξίωμα, εάν αυτή η (επιλογή) προκύψει στο Σύνταγμα. Θα δούμε”, ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξή του σε κρατική τηλεόραση που προβλήθηκε στα ανατολικά της Ρωσίας πριν μεταδοθεί στη δυτική Ρωσία. “Δεν έχω αποφασίσει τίποτα για τον εαυτό μου ακόμα.” Επιπλέον δήλωσε “Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε σε περίπου δύο χρόνια – και το ξέρω από προσωπική εμπειρία – ο κανονικός ρυθμός εργασίας πολλών τμημάτων της κυβέρνησης θα αντικατασταθεί από μια αναζήτηση πιθανών διαδόχων.”

Οι αντίπαλοι του Ρώσου Προέδρου τον κατηγορόυν πως οι προτεινόμενες αλλαγές ισοδυναμούν με συνταγματικό πραξικόπημα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ