Δευτέρα 21/6/2021

Δεν το βάζουν κάτω οι Ευρωπαίοι! Θέλουν παγκόσμια φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου μαζί με τις ΗΠΑ

Δρόμους για να πλησιάσουν την κυβέρνηση Τραμπ έστω και δια της…τεθλασμένης αναζητούν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να πεισθεί η Ουάσιγκτον να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επιβολή φορολογίας στους κολοσσούς του Διαδικτύου.

Σε μια ιδέα που μέχρι τώρα τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του. Συγκεκριμένα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρότειναν λοιπόν μια «σταδιακή προσέγγιση» στις συνομιλίες για την παγκόσμια φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου σε κοινή τους επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, «προσέγγιση» η οποία όπως υποστηρίζουν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία φέτος. Οι τέσσερις χώρες έστειλαν την επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters, στον υπουργό Στίβεν Μνούτσιν αφού ο ίδιος ζήτησε παύση των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων, οι οποίες διεξάγονταν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή προσέγγιση, αρχικά επικεντρωμένη στις αυτοματοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστά… μια πολιτική συμφωνία εφικτή εντός του έτους», ανέφεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι του Μνούτσιν. «Παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να συζητηθούν πιθανές μεταβατικές λύσεις με τις ΗΠΑ, ειδικότερα αναφορικά με τους υφιστάμενους ή τους επικείμενους εθνικούς φόρους ψηφιακών υπηρεσιών», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες στην επιστολή τους.

Απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας, η Ουάσινγκτον απείλησε όπως είναι γνωστό μέσα στην εβδομάδα με εμπορικά αντίποινα σε βάρος ευρωπαϊκών χωρών που θεσπίζουν «ψηφιακούς» φόρους ως έναν τρόπο για να αντλήσουν έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητες μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, όπως η Google της Alphabet και η Facebook.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ