Τρίτη 15/6/2021

Οι ΗΠΑ «τρίζουν τα δόντια» στον Ερντογάν που θέλει να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί 

Με δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, βάζει φρένο στις προκλητικές ορέξεις τις Άγκυρας που απειλεί ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί την Αγία Σοφία!

Ο Αμερικανός υπουργός μια μέρα πριν αποφασίσει η τουρκική κυβέρνηση το μέλλον του ιστορικού ναού, τονίζει στην Αγκυρα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να μείνει ως έχει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις θρησκευτικές παραδόσεις!

Ολόκληρη η δήλωση του Μάικ Πομπέο

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί την Αγία Σοφία ως μουσείο – επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης – με εξαιρετικό τρόπο για σχεδόν έναν αιώνα.

Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσιτή σε όλους.

Αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο αποτελεί μαρτυρία για τη θρησκευτική έκφραση και την καλλιτεχνική και τεχνική ιδιοφυΐα, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία 1,500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μειώσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ