Παρασκευή 7/5/2021

Στο έλεος των χάκερ το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Αναγκάστηκε να καταβάλει λύτρα ύψους 1.000.000 ευρώ!

Λύτρα ύψους 1.000.000 ευρώ παραδέχτηκε ότι κατέβαλε σε χάκερ το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από επίθεση που δέχτηκαν οι servers της ιατρικής σχολής του, ενώ οι επιστήμονες εργάζονταν για την ανάπτυξη θεραπείας για την Covid-19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το οποίο παρακολούθησε live τη διαπραγμάτευση της διοίκησης του πανεπιστημίου με τους χάκερ μέσα από πλατφόρμα του σκοτεινού διαδικτύου, η ομάδα «The Netwalker» επιτέθηκε στους υπολογιστές του πανεπιστημίου την 1η Ιουνίου. Το τεχνικό τμήμα αποσυνέδεσε αμέσως τους υπολογιστές στην προσπάθειά του να αποτρέψει την εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού, που είχε στόχο να κρυπτογραφήσει το περιεχόμενό τους και να τους καταστήσει μη προσβάσιμους.

Δυστυχώς όμως η προσπάθεια απέτυχε, με αποτέλεσμα οι χάκερ να ζητήσουν λύτρα για να προσφέρουν ως αντάλλαγμα στους επιστήμονες της ιατρικής σχολής την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων τους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του πανεπιστημίου, το συμβάν δεν επηρέασε την ικανότητα φροντίδας των ασθενών ή του ερευνητικού έργου της ιατρικής σχολής, ενώ δεν υπάρχει ανησυχία ούτε για τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών.

Δεδομένα σημαντικά για το δημόσιο καλό

«Τα δεδομένα που κρυπτογραφήθηκαν όμως είναι σημαντικά για το ακαδημαϊκό έργο που θέλουμε να προσφέρουμε για το δημόσιο καλό. Για τον λόγο αυτό πήραμε τη δύσκολη απόφαση να καταβάλουμε μέρος των λύτρων, περίπου 1.000.000 ευρώ, σε εκείνους που κρύβονται πίσω από την επίθεση, ώστε να πάρουμε ως αντάλλαγμα ένα εργαλείο για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων μας», αποκάλυψε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ