9-8-2020

Τεχεράνη: Σε «ανθρώπινο σφάλμα» οφείλεται η κατάρριψη Boeing που κόστισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους!

Σε ένα «ανθρώπινο σφάλμα», αποδίδεται η κακή ρύθμιση στρατιωτικού ραντάρ, γεγονός που αποτελεί το «στοιχείο-κλειδί» για την ανείπωτη τραγωδία με το ουκρανικό Boeing 737 που καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου στην Τεχεράνη και που στοίχισε τη ζωή σε 176 επιβαίνοντες σε αυτό, όπως προκύπτει από την έκθεση της ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είδε το «φως» της δημοσιότητας το βράδυ του Σαββάτου.

«Υπήρξε μια παράβαση λόγω ανθρώπινου σφάλματος στην διαδικασία διακρίβωσης ενός συστήματος ραντάρ, από την οποία προκλήθηκε ένα σφάλμα 107 μοιρών στην περιοχή κάλυψης από το εν λόγω σύστημα, κάτι το οποίο δεν επέτρεπε πλέον την σωστή καταγραφή της πορείας των αντικειμένων εντός του πεδίου του», αναφέρεται στην έκθεση αυτή.

Από το αρχικό αυτό λάθος «προέκυψε μια επικίνδυνη αλυσίδα γεγονότων η οποία θα μπορούσε βεβαίως να έχει τεθεί υπό έλεγχο υπό την προϋπόθεση να είχαν προηγουμένως ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα», προσθέτει στην έκθεσή της η ιρανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, το έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε ως «έκθεση για τα γεγονότα» κι όχι ως το τελικό πόρισμα της έρευνας, μολονότι επεξηγούνται εκτενώς τα σφάλματα που προέκυψαν από ανθρώπινες -εννοείται- ενέργειεις, τα μοιραία λεπτά πριν την πρόσκρουση και είχαν ως συνέπεια το θάνατο των 176 ανθρώπων.

Η ιρανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επισημαίνει ότι ο χειριστής του συστήματος ραντάρ θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει το  τον στόχο του ως ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας, παρά τις εσφαλμένες πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του, αναφορικά με την πορεία του αεροπλάνου, αλλά αντιθέτως έκανε…«εσφαλμένη αναγνώριση».

Όπως προκύπτει από την έκθεση, ο πρώτος από τους δύο πυραύλους που ερρίφθησαν στο αεροπλάνο πυροδοτήθηκε από τον χειριστή μιας… συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «χωρίς αυτός να έχει λάβει απάντηση από το κέντρο συντονισμού».

Ο δεύτερος πύραυλος ερρίφθη τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα λαμβάνοντας υπόψη “την συνέχιση της πορείας του στόχου που εντοπίστηκε”.

Υπενθυμίζεται, ότι η πτήση PS-752 της Ukraine International Airlines από την Τεχεράνη στο Κίεβο καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου κοντά στην Τεχεράνη από δύο πυραύλους.

Οι 176 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, αλλά και 11 Ουκρανοί (εκ των οποίων τα 9 μέλη του πληρώματος) έχασαν τη ζωή τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ