Δευτέρα 21/6/2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει συντονισμένες δράσεις υπέρ της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ

Το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι του Χονγκ Κονγκ είχε εντελώς διαφορετική πορεία τους τελευταίους αιώνες απο την υπόλοιπη Κίνα. Ενώ τους τελευταίους αιώνες η Κίνα μαστιζόταν απο εμφυλίους, ξένους εισβολείς και ταπεινωτικές ήττες το Χονγκ Κονγκ άκμαζε ως εμπορικό λιμάνι που άνηκε στο βρετανικό στέμμα.

Και ενώ μέχρι τα τέλη του εικοστού αιώνα η Κίνα βρισκόταν υπό ένα απολυταρχικό σύστημα, το Χονγκ Κονγκ απολάμβανε φιλελεύθερους θεσμούς και αυτονομία στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Η απόφαση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει το Χονγκ Κονγκ πίσω στην Κίνα το 1997 έφερε μεγάλη ταραχή στη πόλη. Το Χονγκ Κονγκ ακόμη και σήμερα συνεχίζει να ευδοκιμεί σε οικονομικό επίπεδο, ενώ και η Κίνα με την σειρά της βιώνει ραγδαία ανάπτυξη, ωστόσο η καταστολή και η καταπίεση του τοπικού πληθυσμού απο τις κινέζικες αρχές έχει οδηγήσει την κατάσταση στην πόλη στα άκρα. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μαζική εξέγερση του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ απέναντι στο Κινεζικό κράτος με το οποίο δεν νιώθει καμία απολύτως σύνδεση. Έτσι η αστυνομική βία και οι παράνομες κρατήσεις έχουν γίνει πλέον κομμάτι της πραγματικότητας στη πόλη.

Απέναντι σε όλα αυτά και στα πλαίσια μίας ευρύτερης διαμάχης με την Κίνα η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφασίσει να λάβει αποφασιστικά βήματα υπέρ του Χονγκ Κονγκ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής Πολιτικής Γιοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ με έναν «συντονισμένο» συνδυασμό πανευρωπαϊκών και εθνικών μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας της Κίνας για τον ασιατικό οικονομικό κόμβο.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε την κινεζική νομοθεσία «δρακόντεια» και είπε ότι η απάντηση της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενισχυμένες υποτροφίες για φοιτητές του Χονγκ Κονγκ, χαλαρότερες ρυθμίσεις VISA για κατοίκους της πόλης και περιορισμό της εξαγωγής στη Κίνα «συγκεκριμένων και ευαίσθητων τεχνολογιών» που χρησιμοποιούνται για την επιβολή του νόμου.

«Ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται ήδη να ανακοινώσουν εθνικά μέτρα ως μέρος αυτού του πακέτου τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μετά την προεδρία του σε μία συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο λαό του Χονγκ Κονγκ» πρόσθεσε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ