10-8-2020

Κατηγορίες Πομπέο για συγκάλυψη στην έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Για «κουκούλωμα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο όσον αφορά την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.

«Αυτό είναι ένα καθεστώς (σ.σ. κινεζικό) που δεν αποκάλυψε πληροφορίες που είχε σχετικά με έναν ιό που έχει σκοτώσει πάνω από 100.000 Αμερικανούς… και τώρα επιτρέπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πάει για να διεξάγει -αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα είναι- μια εντελώς, εντελώς εξωραϊσμένη έρευνα», δήλωσε ο Πομπέο.

Σχεδόν 580.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πεθάνει από τον COVID-19  και περισσότερα από 13 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί, μετά από ένα ξέσπασμα που ξεκίνησε στην επαρχία Γουχάν της Κίνας, πέρυσι.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι έστειλε μια ομάδα στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου για να διερευνήσει το πώς ξεκίνησε το ξέσπασμα.

«Ελπίζω να κάνω λάθος. Ελπίζω ότι θα είναι μια διεξοδική έρευνα που θα φτάσει στν πυρήνα, αλλά έχω παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τον ιό που προήλθε από τη Γουχάν και απλώς το αρνήθηκαν», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Έχουν καταστρέψει (σ.σ. οι Κινέζοι) δείγματα. Συνέλαβαν δημοσιογράφους και γιατρούς που ήταν έτοιμοι να μιλήσουν για αυτό και δεν τους επέτρεπαν να κάνουν αυτό που τα έθνη που θέλουν να ηγούνται σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα και στην παγκόσμια σκηνή πρέπει να κάνουν: να είναι διαφανή, ανοιχτά και να επικοινωνούν και να συνεργάζονται», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ