13-8-2020

Τούρκος πράκτορας, επικεφαλής των μυστικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, πίσω από το στημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

Στη επέτειο των τεσσάρων ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το Nordic Monitor ξαναφέρνει στην επιφάνεια το θέμα του στημένου, όπως υποστηρίζει, πραξικοπήματος προς όφελος του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την έρευνα του Τούρκου εξόριστου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο κατάσκοπος που διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, βοήθησε να ενορχηστρωθεί η στημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Και αυτό για να στηρίξει το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να παγιδεύσει την αντιπολίτευση για μαζικές διώξεις.

Ο Sadık Üstün, υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του Προέδρου Ερντογάν.

Βοήθησε να σχεδιαστεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, παγίδευσε τον στρατό να κινητοποιηθεί υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε τον εχθρό του Ερντογάν, το κίνημα του Γκουλέν, ότι ήταν συνωμότες πραξικοπήματος.

Επέστρεψε ξανά στη Λιβύη για να υποστηρίξει την ηγεσία της Λιβύης που είναι ευθυγραμμισμένη με τον Ερντογάν και επί του παρόντος είναι υπεύθυνος για επιχειρήσεις πληροφοριών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο ρόλος του Üstün στην στημένη στρατιωτική προσπάθεια να εκδιώξει τον Ερντογάν, εκτέθηκε όταν έκανε σε ένα μεγάλο χρονικό λάθος. Αναγνώρισε πρόωρα τον υποτιθέμενο ηγέτη των στασιαστών, πυροδοτώντας στενότερο έλεγχο του ρόλου του στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων ύποπτων πραξικοπηματιών που τον γνώριζαν καλά, πολλοί εμφανίστηκαν αποκαλύπτοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για τον ρόλο του στην ψεύτικη επιχείρηση.

Αμέσως μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος, η κυβέρνηση Ερντογάν τον απέστειλε στην Αυστραλία ως διπλωματικό βοηθό, μακριά από δικηγόρους υπεράσπισης που ήθελαν να τον βάλουν στο εδώλιο και να τον εξετάσουν. Ποτέ δεν κατέθεσε στο δικαστήριο παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που υπέβαλαν δικηγόροι υπεράσπισης σε πολλές δικαστικές υποθέσεις και δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για τη διερεύνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ