Τρίτη 27/7/2021

Ο θεσμός της οικογένειας πνέει τα λοίσθια στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 4 στα 10 παιδιά γεννήθηκαν εκτός γάμου το 2018 – Η Ελλάδα… κρατάει γερά!

Η διάλυση του θεσμού της οικογένειας στην Ευρώπη αποτυπώνεται πλέον και σε αριθμούς, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat και τα οποία προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, περισσότερα από τέσσερα στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν το 2018 στην Ε.Ε. ήταν εκτός γάμου!

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ε.Ε. το 2018 εκτινάχθηκε στο 42% από 25% το 2000, καταγράφοντας αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων. Η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί νέα πρότυπα για τον σχηματισμό οικογενειών μαζί με το πιο παραδοσιακό μοντέλο όπου τα παιδιά γεννιούνταν εντός γάμου», αναφέρει η Eurostat.

Σημαντική αύξηση έχει παρουσιάσει η γέννηση παιδιών εκτός γάμου και στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς το ποσοστό τους ανέβηκε από μόλις 4% το 2000 σε 11,1% το 2018. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων στη χώρα μας παραμένει με διαφορά το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη. Το αμέσως χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κροατία (20,7%) και στις Λιθουανία και Πολωνία (26,4% και στις δύο).

Στον αντίποδα

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τη Eurostat, περισσότερα παιδιά εκτός γάμου γεννήθηκαν στη Γαλλία (60%), τη Βουλγαρία (59%), τη Σλοβενία (58%), την Πορτογαλία (56%), τη Σουηδία (55%), τη Δανία και την Εσθονία (54% αντιστοίχως) και στην Ολλανδία (52%). Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Πορτογαλία και την Ισπανία (33,7% και 29,6% αντιστοίχως).

Στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Σουηδία οι γεννήσεις παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ