Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο: Η αστυνομία έχει υπερβολική πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών!

Must Read

Η γερμανική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υπερβολική πρόσβαση στη κινητή και τη διαδικτυακή επικοινωνία των πολιτών, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την Παρασκευή, διατάσσοντας την κείμενη νομοθεσία αναφορικά με την πρόσβαση των αρχών στις πληροφορίες των πολιτών να γίνει πιο αυστηρή.

Αυτή ήταν η τελευταία απόφαση σε μία σειρά αποφάσεων του δικαστηρίου που υποστηρίζουν το προσωπικό απόρρητο των πολιτών εις βάρος της “δημόσιας ασφάλειας” την οποία συχνά επικαλούνται οι γερμανικές αρχές. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου έχουν καταστήσει την Γερμανία παγκόσμιο ηγέτη αναφορικά με τα δικαιώματα των πολιτών στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, την στιγμή που αυτά καταστρατηγούνται παγκοσμίως.

Οι επικριτές όμως κατηγορούν κατηγορούν και αυτοί με την σειρά τους τις δικαστικές αποφάσεις καθώς θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν εγκλήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, η αστυνομία και οι εισαγγελείς μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας ποινικής έρευνας, επιτρέποντάς τους να βλέπουν βασικές προσωπικές πληροφορίες που αποθηκεύονται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας μπορεί να ζητήσει από αυτούς τους παρόχους τα προσωπικά δεδομένα κάποιου ως μέρος της έρευνας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το όνομα ενός ατόμου, τους αριθμούς τηλεφώνου, το σπίτι ή την διεύθυνση I.P του ατόμου και την ημερομηνία γέννησης του.

Οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να τους βοηθήσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα εγκλήματα ή να εντοπίσουν υπόπτους τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν ένα άτομο με ένα συγκεκριμένο έγκλημα, προκαλώντας φόβους ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να καταχραστούν.

Το δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή ότι ενώ η διαβίβαση τέτοιων δεδομένων ήταν νομικά επιτρεπτή, οι αξιωματούχοι έχουν πολύ περιθώριο για να λάβουν τις πληροφορίες. Διέταξε τους ισχύοντες νόμους να αναθεωρηθούν έως το 2021 για να διασφαλιστεί ότι «περιορίζουν επαρκώς τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιούνται τα δεδομένα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This