Ώρα μηδέν στη Βουλγαρία: Μεγάλες ταραχές και γενικευμένη πολιτική κρίση

Must Read

Διαρροές των φωτογραφιών του πρωθυπουργού. Επιδρομή της αστυνομίας στο γραφείο του προέδρου. Απόκτηση δημόσιας παραλίας από μεγιστάνα. Μια επικείμενη ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας της χώρας από το 2013.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση, την μεγαλύτερη από το 2013, όταν οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες ενάντια στην κρατική διαφθορά έριξαν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Τώρα οι διαδηλωτές προσπαθούν να εκδιώξουν τους δεξιούς διαδόχους τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες για διαφθορά, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και εξυπηρετήσεις σε πλούσιους επιχειρηματίες.

Ως το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα του μπλοκ, η Βουλγαρία αποτελεί και το επίκεντρο της αναμέτρησης επιρροής μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, και ένα παράδειγμα παρακμής των δημοκρατικών θεσμών σε πολλά μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η τρέχουσα αναταραχή πυροδοτήθηκε από την αποκάλυψη ότι ένα τμήμα δημόσιων ακτών προοριζόταν για ιδιωτική χρήση ενός διακεκριμένου επιχειρηματία που στηρίζει την κυβέρνηση. Για πολλούς, αυτή η εξέλιξη αποκρυσταλλώνει τους φόβους του λαού πως το βουλγαρικό κράτος έχει πέσει υπό τον έλεγχο εξωτερικών επιρροών, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώσουν σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κρίση ξεκίνησε όταν ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Χρίστο Ιβάνοφ, βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να αποβιβάζεται από σκάφος σε ένα κομμάτι δημόσιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Οι κρατικοί πράκτορες ασφαλείας ώθησαν τον κ. Ιβάνοφ πίσω στο νερό, δείχνοντας πώς η παραλία διατηρείται ανεπίσημα για την ιδιωτική χρήση ενός πολιτικού και επιχειρηματία με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση, του Τούρκου Αχμέντ Ντόγκαν. Το επεισόδιο προκάλεσε την καταδίκη από τον κυρίως τελετουργικό πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεβ, και πυροδότησε μια πλημμύρα διαμαρτυριών για την επιρροή που ασκούν πλούσιοι επιχειρηματίες όπως ο κ. Ντόγκαν στην πολιτική ζωή, τους κρατικούς πόρους και, σε αυτήν την περίπτωση, τη δημόσια γη. Η δημόσια οργή επιδεινώθηκε γρήγορα όταν αργότερα η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του προέδρου και συνέλαβε δύο μέλη του προσωπικού του προέδρου. Οι διαδηλωτές θεώρησαν τις κινήσεις ως αντίποινα για την κριτική του κ. Ράντεβ στον Αχμέντ Ντόγκαν.

Η ένταση επιδεινώθηκε από μια σταθερή ροή ντροπιαστικών και ορισμένες φορές απλά περίεργων διαρροών για κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Μια μη επαληθευμένη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης τον έδειξε να κοιμάται ημίγυμνος δίπλα σε ένα πιστόλι. Μια άλλη μη επαληθευμένη εικόνα φάνηκε να δείχνει το κομοδίνο του κ. Μπορίσοφ γεμάτο με χαρτονομίσματα και χρυσές ράβδους. Χιλιάδες Βούλγαροι έχουν συγκεντρωθεί από την περασμένη Πέμπτη σε μια κεντρική πλατεία στη Σόφια για να διαδηλώσουν έξω από το γραφείο του κ. Μπορίσοφ, ζητώντας την παραίτησή του. Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Μπορίσοφ προσπάθησε να τους καθησυχάσει ανακοινώνοντας ότι σκέφτεται να απολύσει τρεις ανώτερους υπουργούς της κυβέρνησης. Αλλά αρνήθηκε να αφήσει τη δική του θέση, οδηγώντας τις διαδηλώσεις να εξαπλωθούν σε άλλες πόλεις. Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν τον Μπορίσοφ πως ελέγχεται από Μαφιόζους, ολιγάρχες και Τούρκους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This