Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Στα… καλύτερά του, το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020: Οι online αγορές θα αγγίξουν τα 10,7 δις!

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Το 2020 αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς τα κέρδη από online αγορές αναμένεται να φθάσουν συνολικά τα €10,7 δισ., σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση κατά €3,2 δισ. σε σχέση με το 2019.   

Συνολικά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πανδημία του Covid-19 αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι online πωλήσεις το 2020 στην περιοχή αναμένεται να ανέλθουν σε €717 δισ., αυξημένες κατά 12,7% σε σχέση με το περασμένο έτος. Το 2019, ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη είχε ανέλθει σε €636 δισ. το 2019, διευρυμένος κατά 14,2% έναντι του 2018.

Το 2020, η Δυτική Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι η πιο ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, με μερίδιο αγοράς 70% του συνολικού κύκλου εργασιών B2C και τον υψηλότερο αριθμό ηλεκτρονικών αγορών (83%). Στη δεύτερη θέση, αλλά σε μεγάλη απόσταση, θα βρεθεί η Νότια Ευρώπη, με μερίδιο αγοράς 15% του συνολικού διαδικτυακού κύκλου εργασιών B2C και του υψηλότερου e-GDP (7,69%).

Η Βόρεια Ευρώπη (7%), η Κεντρική (6%) και η Ανατολική (1%) θα συνεχίσουν να έχουν τα χαμηλότερα μερίδια αγοράς. Στο μεταξύ, το 2019 οι τρεις χώρες, που παρουσίασαν τη σημαντικότερη αύξηση του κύκλου εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου B2C, ήταν η Ρουμανία (30%), η Βουλγαρία (30%) και η Ισπανία (29%).
Στον αντίποδα, το Βέλγιο (7%), η Ιρλανδία (7%), η Αυστρία (4%) και η Ισλανδία (3%) παρουσίασαν τη λιγότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρωτιά για τους Βρετανούς

Για το 2019, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικών αγοραστών (94%) ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ακολουθούμενη από τη Δανία (86%) και τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία (84%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά για διαδικτυακές αγορές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (31%) και στη Ρουμανία (29%). Όσον αφορά στις εθνικές και διασυνοριακές αγορές, οι αγοραστές στην Ολλανδία (95%) και την Πολωνία (94%) αγόρασαν, ως επί το πλείστον, από εθνικούς πωλητές, ενώ οι αγοραστές από τη Μάλτα (96%) και την Κύπρο (95%) παραγγέλνουν διασυνοριακά, τόσο εντός, όσο και εκτός Ε.Ε.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η ευρωπαϊκή περιφερειακή έκθεση για το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2020, την οποία παρουσίασαν από κοινού στις Βρυξέλλες η «Ecommerce Europe» και η «EuroCommerce» και δημοσιοποίησε το Ε.Β.Ε.Π.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το 87% των Ευρωπαίων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κατά μέσο όρο, το 68% έχει ήδη αγοράσει διαδικτυακά.

Πάντως, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη ανησυχίες σχετικά με την ηλεκτρονική ασφάλεια, οι οποίες περιορίζουν τη χρήση του Διαδικτύου για αγορές, με το 15%-20% των καταναλωτών να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ