Από ρεκόρ σε ρεκόρ και απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη ο κορωνοϊός

Must Read

Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ρεκόρ αυξήσεων σε νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο την περασμένη εβδομάδα, περίπου ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο παρακολουθεί την αύξηση της πανδημίας σε κάθε περιοχή του πλανήτη.

Το ποσοστό των κρουσμάτων αυξάνεται όχι μόνο σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ινδία, που έχουν μεγάλα ξεσπάσματα της επιδημίας, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Βολιβία, το Σουδάν, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Πολλές χώρες, ειδικά εκείνες όπου έχουν χαλάρωση στα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων βιώνουν ένα δεύτερο κύμα, περισσότερο από ένα μήνα μετά την καταγραφή του πρώτου.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ. Τέντρος νωρίτερα στην εβδομάδα. «Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίσουν τις αποφάσεις σχετικά με το πού πηγαίνουν, τι κάνουν και με ποιους συναντιούνται, ως αποφάσεις ζωής και θανάτου – επειδή είναι».

Τα δεδομένα του Reuters, που συγκεντρώθηκαν από επίσημες αναφορές, δείχνουν μια σταθερή αύξηση του αριθμού των χωρών που αναφέρουν ρεκόρ ημερήσιων αυξήσεων της εμφάνισης του ιού τον τελευταίο μήνα.

Τουλάχιστον επτά χώρες σημείωσαν τέτοιες αυξήσεις πριν από τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον 13 χώρες πριν από δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 20 χώρες την περασμένη εβδομάδα και 37 χώρες αυτήν την εβδομάδα.

Οι πραγματικοί αριθμοί τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτεροι, ιδίως σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, λένε εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι υγείας. Η ανάλυση και τα δεδομένα του Reuters περιορίστηκαν σε χώρες που παρέχουν κανονικούς ημερήσιους αριθμούς.

Η αύξηση των κρουσμάτων προηγείται συνήθως της αύξησης των θανάτων κατά δύο εβδομάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στην κορυφή της λίστας στα κρούσματα και αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, καταγράφοντας περισσότερους από 1.000 θανάτους για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Η Βραζιλία και η Ινδία – που σύμφωνα με τους επιδημιολόγους εξακολουθούν να απέχουν μήνες από την κορύφωση της πανδημίας- έχουν επίσης ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο κρούσματα.

Το δεύτερο κύμα – Αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων κρουσμάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη

Στην Αυστραλία επιβλήθηκε μερικό lockdown έξι εβδομάδων και έγιναν υποχρεωτικές οι μάσκες για τους κατοίκους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μελβούρνη, μετά από ένα νέο ξέσπασμα.

Η Αυστραλία και η Ιαπωνία, αμφότερες προειδοποίησαν για αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους γιόρτασαν το τέλος των κοινωνικών περιορισμών σε μπαρ και πάρτι.

Στο Μεξικό, το οποίο έχει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η πτωτική τάση στα κρούσματα που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου – τη στιγμή που η πόλη άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης – θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Με βάση το ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα, η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Claudia Sheinbaum είπε ότι τα επίπεδα νοσηλευόμενων μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να υπερβούν εκείνα που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, στην κορύφωση της πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι εάν δεν αλλάξουμε την τάση, θα μπορούσε να υπάρξει εκθετική ανάπτυξη», είπε.

Στην Ευρώπη, όπου η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ισπανία, είναι πιθανό να αποτρέψει τους τουρίστες να επισκεφθούν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ηπείρου.

Στην Αφρική, η Κένυα κατέγραψε υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών επιβατικών πτήσεων. Ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι οι διεθνείς πτήσεις θα επαναληφθούν την 1η Αυγούστου, κάλεσε αξιωματούχους σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσουν την αύξηση.

Στη Μέση Ανατολή, το Ομάν επέβαλε νέους περιορισμούς που ξεκινούν σήμερα, εκτός από το lockdown δύο εβδομάδων που θα επικαλύπτει την ισλαμική γιορτή του Eid al-Adha, αφού ανέφερε αριθμό ρεκόρ στα κρούσματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This