Οι Τούρκοι μέσα σε ένα μήνα έγιναν φτωχότεροι κατά 8%! Έκαναν όμως τζαμί την Αγία Σοφία…

Must Read

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα για την τουρκική οικονομία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν μάταια εδώ και καιρό, προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να σταματήσει την «ελεύθερη πτώση» που καταγράφει εδώ και μήνες η λίρα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αν και ο επικεφαλής της, παρέμεινε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ο Μουράτ Ουισάλ υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας που έχουν σχεδόν στερέψει, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι λογικό να καταγράφουν διακυμάνσεις σε μια περίοδο σαν κι αυτή, εν μέσω δηλαδή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στη μείωση έως 1,5% της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας αυτή την εβδομάδα, η  οποία  αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα διαθέσιμα. Η τουρκική λίρα υποχώρησε 0,6% στα 6,98 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, αφού την Τετάρτη είχε αγγίξει στο 7,005. Το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών είναι 7.269 σετ στις 7 Μαΐου του 2020.

Το τουρκικό νόμισμα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 8.2408 έναντι του ευρώ και έφτασε επίσης στο πιο αδύναμο επίπεδο έναντι του καλαθιού των «σκληρών» νομισμάτων. Ο κύριος δείκτης μετοχών της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε κατά 1,5% την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προβλέπει τώρα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, από το 7,4% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ενώ αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 6,2% έως τα τέλη του 2021, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο διεθνής Τύπος έχει διαρκώς στραμμένη την προσοχή του – και – στις οικονομικές εξελίξεις στην γείτονα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά των New York Times, που έγραφαν πως οι Τούρκοι μέσα σε μόλις ένα μήνα έγιναν φτωχότεροι κατά 8%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This