Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Οι Τούρκοι μέσα σε ένα μήνα έγιναν φτωχότεροι κατά 8%! Έκαναν όμως τζαμί την Αγία Σοφία…

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα για την τουρκική οικονομία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν μάταια εδώ και καιρό, προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να σταματήσει την «ελεύθερη πτώση» που καταγράφει εδώ και μήνες η λίρα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αν και ο επικεφαλής της, παρέμεινε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ο Μουράτ Ουισάλ υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας που έχουν σχεδόν στερέψει, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι λογικό να καταγράφουν διακυμάνσεις σε μια περίοδο σαν κι αυτή, εν μέσω δηλαδή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στη μείωση έως 1,5% της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας αυτή την εβδομάδα, η  οποία  αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα διαθέσιμα. Η τουρκική λίρα υποχώρησε 0,6% στα 6,98 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, αφού την Τετάρτη είχε αγγίξει στο 7,005. Το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών είναι 7.269 σετ στις 7 Μαΐου του 2020.

Το τουρκικό νόμισμα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 8.2408 έναντι του ευρώ και έφτασε επίσης στο πιο αδύναμο επίπεδο έναντι του καλαθιού των «σκληρών» νομισμάτων. Ο κύριος δείκτης μετοχών της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε κατά 1,5% την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, προβλέπει τώρα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, από το 7,4% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ενώ αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 6,2% έως τα τέλη του 2021, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο διεθνής Τύπος έχει διαρκώς στραμμένη την προσοχή του – και – στις οικονομικές εξελίξεις στην γείτονα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά των New York Times, που έγραφαν πως οι Τούρκοι μέσα σε μόλις ένα μήνα έγιναν φτωχότεροι κατά 8%.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ