Ο Δικτάτορας είναι παρελθόν, αλλά οι σφαγές στο Σουδάν συνεχίζουν να είναι καθημερινό γεγονός

Must Read

Με καμήλες, άλογα και μοτοσικλέτες, δεκάδες Άραβες παραστρατιωτικοί εισέβαλαν στο απομακρυσμένο χωριό δίπλα στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, πυροβολώντας άγρια, σύμφωνα με μάρτυρες. Τα σπίτια λεηλατήθηκαν, τα ζώα κλάπηκαν και οι δεξαμενές νερού καταστράφηκαν. Οι χωρικοί έτρεξαν για τη ζωή τους.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν στο χωριό αλλά δήλωσαν ότι βρήκαν τον δρόμο μπλοκαρισμένο από πρόχειρα οδοφράγματα τους και συνέχισαν με τα πόδια. Όταν έφτασαν μετά από δυόμισι ώρες, ήταν πολύ αργά.

Τουλάχιστον εννέα άτομα ήταν νεκρά, συμπεριλαμβανομένου ενός 15χρονου αγοριού, και άλλα 20 τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επίθεση στο Fata Bornu, έναν απομακρυσμένο οικισμό 4.000 ανθρώπων, θυμίζει τις πιο φριχτές μέρες της σύγκρουσης στο Νταρφούρ τη δεκαετία του 2000. Αλλά συνέβη μόλις αυτόν τον μήνα – πάνω από ένα χρόνο μετά από τις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ, τον μισητό δικτάτορα του οποίου οι φερόμενες φρικαλεότητες στο Νταρφούρ τον οδήγησαν στο διεθνές δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Τώρα ο Αλ-Μπασίρ είναι στη φυλακή και το Σουδάν διευθύνεται από μια κοινή μεταβατική κυβέρνηση που έχει υποσχεθεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή δημοκρατίας και τελικά – μετά από 17 χρόνια ταλαιπωρίας – να φέρει ειρήνη στο Νταρφούρ.

Αλλά ενώ η επανάσταση έφερε κάποια αλλαγή στις πόλεις του Σουδάν, αυτό δεν συμβαίνει στο Νταρφούρ, όπου οι περίφημοι janjaweed – νομάδες άραβες παραστρατιωτικοί – εξακολουθούν να ταξιδεύουν ελεύθεροι. Οι βαριά οπλισμένες συμμορίες συνεχίζουν να σφαγιάζουν, να λεηλατούν και να βιάζουν με τακτικές καμμένης γης που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της κυριαρχίας του Αλ-Μπασίρ,

Ο ρυθμός της βίας επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες με άλλους 60 πολίτες (μεταξύ τους γυναίκες και ανήλικα) να δολοφονούνται το Σάββατο σε μια επίθεση από περίπου 500 άραβες παραστρατιωτικούς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη – η πιο θανατηφόρα επίθεση σε μήνες. Δύο ημέρες νωρίτερα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικό μέρος του Νταρφούρ, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο πόλεμος στο Νταρφούρ ξέσπασε το 2003 όταν οι αντάρτες του Νταρφούρ, εξαγριωμένοι από τις μακροχρόνιες διακρίσεις εις βάρος του μη αραβικού πληθυσμού της περιοχής, ξεσηκώθηκαν εναντίον της κυβέρνησης. Ο τότε αρχηγός του Σουδάν Αλ-Μπασίρ αντέδρασε παρέχοντας οπλισμό στους janjaweed, οι οποίοι έσφαζαν χιλιάδες πολίτες μηνιαίως στο αποκορύφωμα του πολέμου, σε επιθέσεις που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει χαρακτηρίσει ως γενοκτονία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This