Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Συντριβή της τουρκικής λίρας

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η λίρα της Τουρκίας έφτασε την Πέμπτη σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές πούλησαν τις συμμετοχές τους λόγω ανησυχίας ότι μια νομισματική κρίση όπως το 2018 μπορεί να επαναληφθεί.

Η λίρα έπεσε στα 7,277 ανά δολάριο στις απογευματινές συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη, επεκτείνοντας τις απώλειες από την αρχή της εβδομάδας σε σχεδόν 5%. Παρουσίασε μάλιστα και πτώση 3% στο 7,25 ανά δολάριο λίγο πριν το κλείσιμο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κάτω από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές αναγκάζοντάς την να πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να προστατεύσει την αξία της λίρας.

Αυτή η πολιτική δεν είναι βιώσιμη, λένε οι οικονομολόγοι, επισημαίνοντας τα εξαντλημένα αποθεματικά της τράπεζας και την έκρηξη δανεισμού που ξεκίνησε η κυβέρνηση.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας σημείωσαν άνοδο 80 μονάδες βάσης στο 14,22% την Πέμπτη. Αυτό σε σύγκριση με αποδόσεις 11,9 τοις εκατό πριν από 10 ημέρες. Η κεντρική τράπεζα έχει ορίσει το επιτόκιο αναφοράς στο 8,25% και ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή είναι 11,8%.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να υπερασπιστεί τη λίρα. Αλλά τα χέρια των τραπεζιτών είναι δεμένα από την πολιτική του Ερντογάν.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ