Η Γη «πεινάει»! Φέτος η Ημέρα της Υπέρβασης καθυστέρησε λόγω κορωνοϊού

Must Read

Την ώρα που διαβάζετε αυτό το δημοσίευμα η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ’ όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ονομάζοντας αυτό το Σάββατο συμβολικά Ημέρα της Υπέρβασης, που χάρη (!) στον κορωνοϊό φέτος πρώτη φορά είναι αργότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η Ημέρα της Υπέρβασης (Overshoot Day, σύμφωνα με την αγγλική ονομασία της), η οποία υπολογίζεται κάθε χρόνο από το 2003 από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network, έχει στόχο να καταδείξει την όλο πιο γρήγορη κατανάλωση ενός ανθρώπινου πληθυσμού που επεκτείνεται πάνω σ’ έναν περιορισμένο πλανήτη. Φέτος θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω από μιάμιση Γη για να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο στις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ημερομηνία υπολογίζεται συνδυάζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και τη «βιοϊκανότητα» της Γης, δηλαδή την ικανότητα των οικοσυστημάτων να αναγεννιούνται και να απορροφούν τα απόβλητα που παράγονται από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα το διοξείδιο του άνθρακα. Η «υπέρβαση» δεν έχει σταματήσει εδώ και μισό αιώνα να έρχεται νωρίτερα.

Ανάπαυλα

Πέρυσι είχε πέσει στις 29 Ιουλίου. Το 2020 σηματοδοτεί συνεπώς μια σπάνια ανάπαυλα, η οποία αποδίδεται όμως στις συνέπειες της παγκόσμιας πανδημίας, που παρέλυσε ολόκληρους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας αναβάλλοντας την ημερομηνία κατά τρεις εβδομάδες, και όχι σε κάποια συστημική αλλαγή, που θα έδινε μια προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This