Αλβανία: Σοβαρή κυβερνητική κρίση προκάλεσε η ελληνική επέκταση στα 12 μίλια!

Must Read

Για μια ακόμη φορά, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία εξελίσσεται σε θρυαλλίδα που πυροδοτεί κρίση κορυφής στα Τίρανα. Και αυτήν την φορά, πρωταγωνιστές είναι ο Έντι Ράμα και ο Ιλίρ Μέτα, δύο πολιτικοί που κάποτε συνεργάζονταν σε κυβερνήσεις συνασπισμού και που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το κόμμα του Μέτα, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας, βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ενώ ο Ράμα διατηρεί την θέση του Πρωθυπουργού.

Μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Ράμα, ο οποίος είδε θετικά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο Ιλίρ Μέτα αντέδρασε καθιστώντας σαφή την δυσαρέσκειά του. Μάλιστα απηύθυνε προς τον Ράμα επίσημη επιστολή με την οποία ζητά πληροφόρηση για τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η αλβανική κυβέρνηση και ζητά ενημέρωση για την επικοινωνία του Ράμα «με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος ή άλλους αξιωματούχους». Δείχνει έτσι να υιοθετεί τις καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως για μυστική διπλωματία και για επικοινωνίες που δεν ανακοινώνονται με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η επιστολή Μέτα προς τον Ράμα, σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ζητώ πληροφορίες για την επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ή άλλους αξιωματούχους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ζητώ πληροφορίες σχετικά με την επίσημη θέση της αλβανικής Κυβέρνησης ως προς την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών επιπτώσεων. Ζητώ πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που θα αναλάβει η αλβανική κυβέρνηση έναντι των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από μια τέτοια μονομερή πράξη της Ελλάδας».

Η πολιτική κρίση που αποκαλύπτεται, σχολιάστηκε στα αλβανικά ΜΜΕ. Ο ιστορικός Πασκάλ Μίλο, επεσήμανε ότι είναι η δεύτερη φορά που η Αλβανία κάνει «αυτό το λάθος» και ανέφερε σχετικά στην αλβανική τηλεόραση: «Ο Πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει πληροφορίες. Το αίτημά του έναντι του Πρωθυπουργού είναι ορθό, αλλά πιστεύω ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαπραγματευτικές ενέργειες μεταξύ των δύο χωρών… Όταν η πολιτική παρεμβαίνει και προδικάζεται το αποτέλεσμα σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, τότε η κατάσταση αλλάζει. Αυτό το λάθος έγινε μία φορά το 2009. Θα ήταν κρίμα να επαναληφθεί. Η χώρα πρέπει να ανασυγκροτήσει την διαπραγματευτική της ομάδα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».

Εξάλλου ο Μ. Πασσάι, ο οποίος είχε καταγγείλει την Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα του 2009, αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι μια «ελληνική φιλοδοξία για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος» θα μπορούσε «να παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της Αλβανίας». Υποστηρίζει ότι, προκειμένου για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, όπως έγινε το 2009, αλλά ακόμη και τώρα, κατά τον προσδιορισμό των 12 μιλίων δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ακατοίκητες βραχώδεις μικρονησίδες.

Η προβολή αυτών των διαφορετικών απόψεων, όταν η κρίση κορυφής ακόμη είναι στην αρχή της, υποδηλώνει ότι οι πολιτικές εντάσεις θα κορυφωθούν.

Ο Πασσάι, ο οποίος πρόσκειται στο  κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Μέτα είναι αρκετά οξύς δίνοντας μια αίσθηση αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει. Δηλώνει για την Συμφωνία του 2009: «Ανατρέψαμε αυτήν την επιθετική πράξη» και υποστηρίζει ότι ο χάρτης της επέκτασης  των ελληνικών χωρικών υδάτων, έχει απορριφθεί από το 2010! Δε δίστασε μάλιστα να επικρίνει Αλβανό Διπλωμάτη, ο οποίος σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στο Ιόνιο στα 12 μίλια δεν αποτελεί κάτι νέο για την Αλβανία». Συνέχισε δε με ένα παραλήρημα περί «υφαρπαγής» αλβανικού θαλασσίου χώρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This