Τα σαγόνια του καρχαρία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Must Read

Περισσότερα από τα μισά είδη καρχαριών της Μεσογείου, κινδυνεύουν άμεσα να εξαφανιστούν, σύμφωνα με νέα έρευνα του μεσογειακού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF η οποία καταδεικνύει τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με κύρια αιτία την υπεραλίευση.

Μάλιστα, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, οι αλιείς συχνά φροντίζουν να «αποκρύψουν» την ταυτότητα του ψαριού, πωλώντας το κρέας του ως γαλέο στην αγορά.

Στην έκθεση με θέμα «Καρχαρίες σε κρίση: Έκκληση για δράση στη Μεσόγειο» αναφέρεται ότι «Τουλάχιστον το 80% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Για τους καρχαρίες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Όταν η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτίμησε το 2007 την κατάσταση, κατέληξε ότι το 43% της τάξης των χονδροϊχθύων απειλείται. Παρά τις επισημάνσεις και τις προσπάθειες διαχείρισης τα επόμενα χρόνια, η τελευταία έκθεση του διεθνούς οργανισμού μετά 10 χρόνια καταδεικνύει ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά τελικά επιδεινώθηκε αφού αυξήθηκαν τα κρισίμως απειλούμενα είδη».

Παρεξηγημένο είδος

Σήμερα τουλάχιστον 20 είδη καρχαρία βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης, άλλα 11 είδη θεωρούνται απειλούμενα, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των ειδών για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

«Οι καρχαρίες είναι ένα παρεξηγημένο είδος, λόγω του “πολιτιστικού” βάρους που τους έχει δοθεί και το οποίο βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», εξηγεί η Αμαλία Αλμπερτίνι, συνεργάτης του WWF για τα κητώδη και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

«Δυστυχώς η κατάσταση των περισσοτέρων ειδών καρχαριών στη Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί πολύ. Κι αυτό χωρίς το είδος να έχει μελετηθεί επαρκώς. Ακόμα ανακαλύπτουμε νέα είδη καρχαριών και σαλαχιών, καθώς μετακινούνται πολύ και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τη θέση αναπαραγωγής τους ή τον κύκλο ζωής τους».

Παράνομη αλίευση

Στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες, είναι συχνό φαινόμενο όταν αλιευθεί ένα είδος καρχαρία που απαγορεύεται, να «εξαφανίζονται» τα ίχνη του. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ταυτοποίησης των αλιευμάτων», εξηγεί η Αντιγόνη Φούτση, υπεύθυνη προγράμματος αλιείας του WWF. «Δεν γνωρίζουν όλοι οι ψαράδες ποια είδη είναι απειλούμενα. Επιπλέον, ορισμένοι τα διακινούν παράνομα: ήδη από το καΐκι κόβουν το κεφάλι και τα πτερύγια, από τα οποία μπορεί να αναγνωριστεί το είδος και πωλούν το κρέας του ως γαλέο. Μόνο με γενετική ανάλυση μπορεί κάποιος να καταλάβει την προέλευση, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε εκτεταμένη κλίμακα».

Οι καρχαρίες θεωρούνται από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της ζωής στη θάλασσα, καθώς ζουν πολλά χρόνια και βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This