Δευτέρα 14/6/2021

Σαουδική Αραβία: Φυλάκιση έως 20 χρόνια σε 8 άτομα για τη δολοφονία του Κασόγκι

Στην έκδοση της τελικής του απόφασης για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, προχώρησε σήμερα σαουδαραβικό δικαστήριο, καταδικάζοντας οκτώ άτομα σε φυλάκιση από 7 έως και 20 χρόνια. 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε πέντε κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, αναθεωρώντας προηγούμενη ετυμηγορία που εκδόθηκε πέρυσι και τους επέβαλε την εσχάτη των ποινών. Επιπλέον, ένας κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του βασιλείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τη δήλωση των υιών Κασόγκι τον περασμένο Μάιο ότι «έχουν συγχωρέσει» τους δολοφόνους του πατέρα τους. «Εμείς, οι γιοι του μάρτυρα Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοινώνουμε ότι συγχωρούμε αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα μας», είχε γράψει στο Twitter o Σαλάχ Κασόγκι, ένας εκ των γιων του πρώην δημοσιογράφου της Washington Post.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η Τουρκάλα μνηστή του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, δήλωσε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να συγχωρήσει τους δολοφόνους του». «Η παγίδα που του στήθηκε και ο φριχτός θάνατός του δεν παραγράφονται και κανείς δεν έχει δικαίωμα να συγχωρήσει τους δολοφόνους του. Δεν θα σταματήσουμε προτού αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ», είχε γράψει στο Twitter η Τσενγκίζ.

Δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε

Θυμίζουμε πως ο Τζαμάλ Κασόγκι, έντονος επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος αφού υπήρξε στενός του συνεργάτης, δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το σώμα του διαμέλισε μια ομάδα 15 ατόμων! Μάλιστα, τα λείψανα του 59χρονου δημοσιογράφου δεν βρέθηκαν ποτέ.

Οι σαουδαραβικές αρχές, αφού αρχικά αρνήθηκαν ότι πρόκειται για δολοφονία, προβάλλοντας, στη συνέχεια, διάφορες εκδοχές των γεγονότων και τελικά παραδέχθηκαν ότι διαπράχθηκε δολοφονία, αλλά από πράκτορες που έπραξαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολή ανωτέρων.

Τούρκους και Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ηθικό αυτουργό και εντολέα της δολοφονίας τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον ίδιο να αναλαμβάνει, τελικά, την ευθύνη, αρνούμενος, ωστόσο, να παραδεχτεί ότι γνωρίζει ποιος τη διέπραξε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ