18-9-2020

Βρετανία: Το Ιράν βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια

Μνήμες από τον πόλεμο στον Περσικό φέρνει στο μυαλό η διένεξη Ιράν – Μ. Βρετανίας μετά την κατάσχεση από την Τεχεράνη ενός τάνκερ υπό βρετανική σημαία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για το επικίνδυνο μονοπάτι που παίρνει το Ιράν:

«Η χθεσινή ενέργεια στον Κόλπο δίνει ανησυχητικές ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς μετά τη ΝΟΜΙΜΗ κατάσχεση πετρελαίου από το Γιβραλτάρ με προορισμό τη Συρία».

«Όπως είπα χθες, η αντίδρασή μας θα εξεταστεί, αλλά θα είναι ισχυρή. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος Grace1, αλλά θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας μας».

Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό κατάσχεσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία της λαθρεμπορίας πετρελαίου στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σήμερα, το Λονδίνο συνέστησε στα βρετανικά πλοία να μείνουν «εκτός της περιοχής» του Στενού του Χορμούζ για μια «προσωρινή περίοδο», μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία πετρελαιοφόρου.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν που συνιστούν εμφανή πρόκληση στην ελευθερία της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η συμβουλή μας προς τα βρετανικά πλοία είναι να μείνουν εκτός της περιοχής για μια προσωρινή περίοδο», δήλωσε μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τζέρεμι Χαντ, μετά από συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιδράσει με τρόπο «μετρημένο, αλλά σθεναρό». «Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση, αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί».

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ