Η πρώτη εμπορική συμφωνία της μετά-Brexit εποχής με ευεργετικούς όρους!

Must Read

Αίσθηση προκάλεσε, στον απόηχο της νέας κόντρας Βρετανίας – Ε.Ε. για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, η είδηση πως το Λονδίνο πέτυχε την πρώτη του μετά το Brexit ανάλογη συμφωνία με την Ιαπωνία!

Ένα deal «ιστορικό», όπως χαρακτηρίστηκε, καθώς συνήφθη επί της αρχής και σημαίνει πως το 99% των βρετανικών εξαγωγών προς την Ιαπωνία θα είναι αδασμολόγητες.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, λοιπόν, οι ψηφιακές ρυθμίσεις και οι προβλέψεις αναφορικά με δεδομένα στη συμφωνία ξεπερνούν «κατά πολύ» αυτές που περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με την Ιαπωνία, βοηθώντας τις βρετανικές εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα.

Οι εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι παραγωγοί τροφίμων, μεταξύ άλλων, επίσης θα επωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή που αποτελεί «σημαντικό βήμα» προς την ένταξη της Βρετανίας στη Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού (CPTPP).

Όπως εξηγούσε, μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ιαπωνικές εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Nissan και η Hitachi, θα ευνοηθούν από τους μειωμένους δασμούς σε εξαρτήματα που προέρχονται από την Ιαπωνία, καθώς και από τον εναρμονισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών.

«Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή ο ‘τρελο-Μπόρις’ να δηλώσει δικαιωμένος;» Το ερώτημα αυτό έθεταν οικονομικοί αναλυτές, αφού έγινε γνωστή η είδηση κι ενώ ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει πως το Brexit δίνει στην πατρίδα του τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι επικριτές, εντούτοις, επιμένουν να υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι απίθανο να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές που χάνονται από το «διαζύγιο» με την Ε.Ε., στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Όπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. ζήτησε από τη Βρετανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της περί παραβίασης της συμφωνίας «διαζυγίου», αλλά η κυβέρνηση Τζόνσον το αρνήθηκε, οδηγώντας πιθανόν σε ναυάγιο τέσσερα χρόνια συνομιλιών για το Brexit. «Οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται» τόνιζε πάντως εμφανώς ενοχλημένος από τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Βερολίνο και αντιδρώντας στην πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να παρακάμψει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το Brexit.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This