Παρασκευή 18/6/2021

Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν:  Η Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες! Η Ευρώπη προστατεύει Ελλάδα και Κύπρο

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν στην πρώτη της ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η Γερμανίδα μίλησε  για «επιθετικές ενέργειες» από την πλευρά της  Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει διάλογος, ενώ διαβεβαίωσε Ελλάδα και Κύπρο ότι «μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης που θα προστατεύσει τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματά τους».

Αναλυτικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν είπε:

«Η Τουρκία είναι σημαντικός γείτονας ωστόσο παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στο χάρτη η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια προβληματική περιοχή, είναι σημαντικός οικονομκός και εμπορικός εταίρος και φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της. Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη μας μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει διάλογος αυτή είναι η μόνη λύση.

Για το ζήτημα των κυρώσεων η πρόεδρος πρότεινε να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, όπως επίσης δήλωσε ότι θα  προτείνει νόμο για αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ