Ψηφιακές επενδύσεις €150 δισ. στην Ε.Ε. μέσω του προγράμματος NextGenerationEU

Must Read

Σε επενδύσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάει το 20% του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU, με πόρους ύψους €150 δισ. να δίνουν υπόσταση στο όραμα της «ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης».  

«Πρέπει να κάνουμε αυτήν τη δεκαετία, την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ένα κοινό σχέδιο για την ψηφιακή Ευρώπη με σαφώς καθορισμένους στόχους για το 2030, όπως η συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Και χρειάζεται να συμμορφωνόμαστε με σαφείς αρχές: το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και τη συνδεσιμότητα, την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη ροή δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε η ίδια, οι πόροι των €150 δισ. από το NextGenerationEU θα κατευθυνθούν σε τρεις τομείς: σε αυτόν των δεδομένων, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και σε αυτόν των υποδομών. Όσον αφορά τα δεδομένα, κομβικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό καταλαμβάνει η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους στο πλαίσιο του NextGenerationEU – με βάση το Gaia-X.

«Όσον αφορά τα εξατομικευμένα δεδομένα -από επιχειρήσεις σε καταναλωτές- η Ευρώπη υπήρξε πολύ αργή και εξαρτάται πλέον από άλλους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα βιομηχανικά δεδομένα. Και εδώ τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη προηγείται – διαθέτουμε την τεχνολογία και κυρίως, τη βιομηχανία», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Κινητήρια δύναμη τα βιομηχανικά δεδομένα

Όπως πρόσθεσε, ο όγκος των βιομηχανικών δεδομένων στον κόσμο θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα πέντε έτη – το ίδιο και οι ευκαιρίες που συνδέονται με αυτά: «Χρειάζεται να δώσουμε στις εταιρείες μας, τις ΜμΕ μας, τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας και τους ερευνητές μας, την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους. Και τα βιομηχανικά δεδομένα αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών Στην πραγματικότητα, όμως, το 80% των βιομηχανικών δεδομένων, αν και συλλέγεται, δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Πρόκειται για καθαρή σπατάλη».

Σύμφωνα με όσα είπε η ίδια από το βήμα του Κοινοβουλίου, «μια πραγματική οικονομία των δεδομένων θα αποτελούσε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά τα δεδομένα για την Ευρώπη και να τα καταστήσουμε ευρύτερα προσβάσιμα».

Αναφερόμενη στην αξιοποίηση των δεδομένων πρόσθεσε: «Έχουμε ανάγκη από κοινούς χώρους δεδομένων – για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας ή της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα στηρίξει τα οικοσυστήματα της καινοτομίας εντός των οποίων τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες και οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και να συνεργάζονται με βάση αυτά».

Τεχνολογία και τεχνητή Νοημοσύνη

Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο θα επικεντρωθούν οι πόροι του του NextGenerationEU είναι αυτός της τεχνολογίας – ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης. «Είτε πρόκειται για γεωργία ακριβείας, για ακριβέστερες ιατρικές διαγνώσεις ή για ασφαλή αυτόνομη οδήγηση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Ωστόσο, ένας τέτοιος κόσμος χρειάζεται κανόνες. Θέλουμε ένα σύνολο κανόνων, που βάζει τους ανθρώπους στο επίκεντρο. Οι αλγόριθμοι δεν πρέπει να είναι μαύρο κουτί και πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά», υπογράμμισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι η Ευρώπη θα προτείνει σχετικό νόμο επί αυτού του θέματος το επόμενο έτος. Επίσης, έκανε γνωστό το πλάνο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής ταυτότητας: «Μια ταυτότητα στην οποία θα έχουμε εμπιστοσύνη και την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη, για οποιαδήποτε συναλλαγή, από την πληρωμή των φόρων τους έως την ενοικίαση ενός ποδηλάτου. Μια τεχνολογία στο πλαίσιο της οποίας εμείς οι ίδιοι θα μπορούμε να ελέγχουμε ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται και πώς».

Επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές

Ο τρίτος τομέας ψηφιακών επενδύσεων, στον οποίο θα κατευθύνει η Ευρώπη τους πόρους του NextGenerationEU, είναι αυτός των υποδομών. «Οι συνδέσεις δεδομένων πρέπει να συμβαδίζουν με την υψηλή ταχύτητα της αλλαγής. Εφόσον καταβάλλουμε προσπάθειες για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών, δεν είναι αποδεκτό το 40% των πολιτών στις αγροτικές περιοχές να μην έχουν ακόμα πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις», σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως πρόσθεσε οι συνδέσεις τέτοιου είδους αποτελούν πλέον προαπαιτούμενο για την εργασία από το σπίτι, την κατ’ οίκον μάθηση, τις ηλεκτρονικές αγορές και για νέες σημαντικές υπηρεσίες, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Χωρίς ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να στήσει κανείς σωστά μια επιχείρηση ή να τη διοικήσει αποτελεσματικά.

«Η επενδυτική ώθηση μέσω του NextGenerationEU αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη διάδοση σε κάθε χωριό. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να εστιάσουμε τις επενδύσεις μας στην ασφαλή συνδεσιμότητα, τη διάδοση του 5G, του 6G και των οπτικών ινών. Το NextGenerationEU αποτελεί, επίσης, μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας πιο συνεκτικής ευρωπαϊκής προσέγγισης στη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών», είπε αναφερόμενη στις υποδομές, σχολιάζοντας ότι στόχος είναι «η ψηφιακή αυτοδυναμία της Ευρώπης τόσο σε μικρή, όσο και σε μεγάλη κλίμακα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η επένδυση κονδυλίων €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών – τεχνολογία αιχμής φτιαγμένη στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή βιομηχανία προσανατολίζεται στην ανάπτυξη του δικού της μικροεπεξεργαστή επόμενης γενιάς, που θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσει η Ένωση τους αυξανόμενους όγκους δεδομένων με ενεργειακά αποδοτικό και ασφαλή τρόπο.

Πρωτοπόρος στην ψηφιακή εποχή

«Φτάνουμε στα όρια των όσων μπορούμε να κάνουμε με αναλογικό τρόπο. Κι αυτή η μεγάλη επιτάχυνση μόλις αρχίζει. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει τώρα να γίνει πρωτοπόρος στην ψηφιακή εποχή – ειδάλλως, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που χαράζουν άλλοι και που καθορίζουν αυτά τα πρότυπα για εμάς. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Φανταστείτε για μια στιγμή αυτήν την πανδημία χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή μας. Από την παραμονή σε καραντίνα -σε απομόνωση από την οικογένεια και την κοινότητα και αποκομμένοι από τον κόσμο της εργασίας- έως σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό συνέβη πριν από 100 χρόνια κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης πανδημίας», κατέληξε η η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This