Συνεδριάζουν οι Βρετανοί για λήψη μέτρων κατά του Ιράν

Must Read

Η επιτροπή αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (COBRA) θα εξετάσει σήμερα στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης μετά τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου «Stena Impero», στο Στενό του Χορμούζ, από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθούν κυρίως οικονομικά μέτρα, όπως η δέσμευση πόρων.

Στη συνεδρίαση της COBRA θα προεδρεύσει η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Υπενθυμίζεται πως η «σύλληψη» του πλοίου έγινε σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η Βρετανή πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από υπουργούς της και άλλους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ βασικά θα συζητηθεί το ζήτημα της «προάσπισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», όπως μετέδωσε χθες το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων «Press Association».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, αποκαλύπτοντας ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση της Μέι.

Ο Χαντ συνομίλησε χθες Κυριακή με τον Γάλλο και με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Χάικο Μάας αντίστοιχα, ενώ ενημέρωσε και το Φόρεϊν Όφις. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι «η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων από το Στενό του Χορμούζ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες», αλλά ταυτόχρονα πρέπει «να αποφευχθεί κάθε πιθανή κλιμάκωση» στην περιοχή.

Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που ανήκει σε σουηδική εφοπλιστική εταιρεία και πλέει υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, πιάστηκε την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, το σκάφος αυτό «παραβίασε» τους «κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε από το Ιράν να απελευθερώσει το πλοίο, τη σύλληψη του οποίου χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς από το BBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να αποφασίσει να παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, απάντησε: «Έχουμε ήδη [θέσει σε εφαρμογή] μια μεγάλη βεντάλια κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές κυρώσεις, και δεν είναι, άρα, σαφές αν υπάρχουν άλλα άμεσα πράγματα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά μελετάμε ασφαλώς όλες τις επιλογές, που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This