25/9/2022

«Σεπτεμβριανά» και βίοι παράλληλοι

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με διαφόρους τρόπους και κορώνες από την πολίτικη και στρατιωτική της ηγεσία, για αυτό η μνήμη μας δεν πρέπει να ξεχνά και αν μη τι άλλο να θυμόμαστε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Μια μικρή ιστορική αναδρομή πάντα χρειάζεται.

 • Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Είμαστε στο έτος 1923 και ήδη έχουν πέσει οι υπογραφές για την Συνθήκη της Λωζάνης. Την εποχή εκείνη στην Κωνσταντινούπολης ζούσαν 100.000 άτομα ελληνικής καταγωγής με υπηκοότητα Τουρκίας και άλλες 25.000 χιλιάδες που ήταν Έλληνες πολίτες, αν σε αυτούς προσθέσουμε και τον ελληνικό πληθυσμό στα πέριξ, έχουμε συνολικά περίπου 300.000 άτομα, τα οποία υποτίθεται προστάτευε τα δικαιώματα τους η συνθήκη. Βέβαια το να απαιτείς, από την Τουρκία να σεβαστεί τις συνθήκες που η ίδια έχει υπογράψει είναι η μέγιστη αυταπάτη.

Ο Νικολό Μακιαβέλι, (1469-1527) Ιταλός πολιτικός και φιλόσοφος είχε πει: «Σε έναν ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι για να παραβεί μια υπόσχεση», έτσι ακριβώς λειτούργησε η Τουρκία και δεν έχασε στιγμή για να ξεκινήσει μια πολιτική περιορισμού των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων μια, μια τις σελίδες της συνθήκης προχώρησε σε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση δίωξης, που είχε ως αποτέλεσμα:

 • Κατασχέσεις περιουσιών.
 • Χωρίς αιτία απελάσεις σημαινόντων Ελλήνων.
 • Απαγόρευση μιας σειράς επαγγελμάτων.
 • Τεράστια φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με το Νόμο 4305, με τον οποίο επέβαλε επαχθή φόρο περιουσίας στην ιδιοκτησία, το  λεγόμενο Varlik Vergisi, σε σημείο να είναι διπλάσια. Αν ο φόρος δεν καταβάλλονταν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο ή αδυνατούσε προχωρούσαν σε κατάσχεση περιουσίας ακόμη και σε εκτοπισμό για καταναγκαστικά έργα αν χρωστούσε στο τουρκικό δημόσιο για πάνω από ένα μήνα.
 • Το 1941 στρατολόγησαν τις ηλικίες από 25 έως 45 ετών, των Ελλήνων της μειονότητας και τους έστειλαν στα βάθη της Τουρκίας, δίνοντας τους να κάνουν εξοντωτικές εργασίες που στην ουσία ήταν καταναγκαστικά έργα με αποτέλεσμα πολλοί να μην επιστρέψουν.
Δημοφιλείς ειδήσεις  Οργή στην Αρμενία – καταγγέλλουν τον Πασινιάν για προδοσία

Όλα αυτά όχι μόνο δυσκόλεψαν τη ζωή των Ελλήνων, αλλά τους καλλιεργούσαν και ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας, και καθημερινών προβλημάτων, που ήταν και ο απώτερος σκοπός της τουρκικής ηγεσίας, έτσι που να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτή η τραγική για τους Έλληνες κατάσταση βελτιώνεται κάπως μετά το Β’ παγκόσμιο, αλλά από ότι έδειξαν τα γεγονότα, μάλλον προσωρινή ανακωχή ήταν.

 • «Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ»
 • Οι Έλληνες της πόλης κάνουν έρανο για να βοηθήσουν απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο της ΕΟΚΑ, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955.

Οι παραπάνω προβοκάτσιες του επίσημου τουρκικού κράτους όξιναν μεν τα πνεύματα, αλλά φαίνεται αυτό δεν έφτανε, μια και πολλοί Έλληνες και Τούρκοι στην πόλη είχαν στενές φιλικές επαφές μεταξύ τους και αλληλοβοηθιόντουσαν. Έπρεπε να βρουν τρόπο να απαλλαγούν, πως όμως; Τα γεγονότα και το πώς λειτούργησαν μας τα αποκαλύπτει δημοσίευμα της στην εφημερίδα «Ραντικάλ» στις 12 Αυγούστου 2008 της γείτονας.

Αυτά που διαδραματίστηκαν στις 6 -7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είχαν οργανωθεί από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi), σημειώστε ότι ήταν οργανισμός που ανήκε στο ΝΑΤΟ! Ο οποίος κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, οργάνωσε και εξόπλισε τους «αυθορμήτους», διαδηλωτές που τους είχαν φέρει ακόμη και από τα βάθη της ανατολής. Ο όχλος αυτός που κατά ένα παράξενο τρόπο λειτουργούσε συντεταγμένα και με ακρίβεια, ξεκίνησε το πογκρόμ εναντίων των Ελλήνων της πόλης αποκλειστικά. Αυτό το «αυθόρμητο» ξέσπασμα με την πειθαρχία στρατού, είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική λεηλασία των ελληνικών περιουσιών και στις επτά ώρες που διήρκεσε τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για τους Έλληνες της Πόλης:

 • Χιλιάδες βιαστηκαν
 • Σκοτώθηκαν 30 Έλληνες.
 • Κακοποιήθηκαν βάναυσα Ιερείς
 • 2.500 κατοικίες υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές
 • 1.004 οικίες καταστράφηκαν τελείως
 • 4.348 καταστήματα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν
 • 73 εκκλησίες καταστράφηκαν
 • Νεκροί συλήθηκαν
Δημοφιλείς ειδήσεις  Θετικός στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς ήταν το κόστος των ζημιών, ενώ η ελληνική πλευρά τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος (για σκεφτείτε αυτό, να βιάζουν την γυναίκα και το παιδί σας μπροστά στα μάτια σας;) έκαναν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της τουρκικής κατάπτυστης, απάνθρωπης, κτηνώδους συμπεριφοράς, ήταν η συρρίκνωση του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού. Σήμερα στην πόλη ζουν λιγότερο από 3000 άτομα της Ελληνικής μειονότητας.

Προσέξτε τώρα κάποιες ομοιότητες με την σημερινή εποχή, πρωθυπουργός τότε ο Μεντερέζ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έπαιζε εκείνη την εποχή το μουσουλμανικό χαρτί, αυτό ακριβώς που κάνει και στις μέρες μας και ο Ερντογάν, απομακρυνόμενος από τις αρχές του κεμαλισμού. Δεν νομίζω ως τυχαίο το γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας του Μεντερέζ που η οικονομία δεινοπαθούσε και ο τουρκικός λαός πεινούσε, αυτός έχτιζε χιλιάδες τζαμιά.

Σήμερα βλέπουμε έναν Τούρκο πρόεδρο να κυβερνά μια χωρά που το νόμισμα της κατρακυλά μέρα με την μέρα, ο λαός της τρώει από απορρίμματα και αυτός είτε κάνει τις εκκλησίες τεμένη ή φτιάχνει καινούργια και ο ίδιος ζει μέσα στην χλιδή. Ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους γείτονες του, ότι ακριβώς έκανε ο Μεντερέζ ο οποίος το 1960 συνελήφθη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και μαζί με τον τέως Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και άλλους υπουργούς οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, γεγονότα που έμειναν γνωστά ως «Σεπτεμβριανά». Τελικά καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δια απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στη νήσο Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μεγάλη συναυλία στην Νέα Υόρκη κατά της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής

Βίοι παράλληλοι ίσως και ίδια τύχη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπάχαλο στη Ρωσία: Στέλνουν χαρτιά επιστράτευσης σε ασθενείς, ηλικιωμένους και…μαίες

Σε απίστευτη... γκάφα υπέπεσαν οι ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε...

Καναδάς: Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του ο κυκλώνας Φιόνα

«Άνευ προηγουμένου» είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Φιόνα στον ανατολικό Καναδά, σαρώνοντας...

Χάος στο Ιράν: Για τουλάχιστον 54 νεκρούς στις διαδηλώσεις κάνει λόγο ΜΚΟ, 41 «δίνει»...

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να δράσουν «αποφασιστικά» - «Χρησιμοποιούν σκοπίμως πραγματικές σφαίρες», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Τζόρτζια Μελόνι ανέβαλε την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος – Τι συνέβη

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την...

Μεγάλη συναυλία στην Νέα Υόρκη κατά της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής

Η Νέα Υόρκη φιλοξένησε μια μεγάλη συναυλία κατά της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας,...

Θετικός στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.Όπως ανακοίνωσε σήμερα ανέβαλε προσωρινά...

Η στιγμή που ιρανικό drone αυτοκτονίας πλήττει το κτίριο διοίκησης της Οδησσού

Από το βίντεο που κυκλοφόρησε σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εμφανές ότι το...

Κάτοικοι απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές στις Φιλιππίνες – Πλησιάζει ο υπερτυφώνας Νόρου

Ο υπερτυφώνας Νόρου κατευθύνεται σήμερα προς τις Φιλιππίνες και αναμένεται να φτάσει στη νήσο...

Επίθεση Ζελένσκι στο Ισραήλ επειδή δεν του δίνουν αντιεροπορικά (αλλά δίνουν στην Κύπρο)!

Ο Ουκρανός ηγέτης παραπονιέται για την άρνηση της Ιερουσαλήμ να παράσχει συστήματα αεράμυνας στη...

Ουκρανικός πύραυλος έπληξε δημοσιογράφους του Russia Today

Ουκρανικός πύραυλος έπληξε το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν το κινηματογραφικό συνεργείο του ανταποκριτή του Russia...

Οργή στην Αρμενία – καταγγέλλουν τον Πασινιάν για προδοσία

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η κυβέρνηση της Αρμενίας εξέδωσε δύο Κούρδους μέλη του...

Αναβολή επ’ αόριστον της διαστημικής αποστολής των ΗΠΑ στη Σελήνη

Η NASA ανέβαλε επ' αόριστον την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους στη Σελήνη, που είχε...

Σχεδόν 51 εκατ. Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 50.869.304 Ιταλοί από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική...

Χάος στην Ιταλία: Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της Ούρσουλα κατεβάζουν τις σημαίες της ΕΕ!

Το μεγαλύτερο δώρο στην Μελόνι, τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι φαίνεται πως έκανε η...

Ζελένσκι: Ο Πούτιν «στέλνει πολίτες στο θάνατο»

Την ώρα που χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την υποχρεωτική...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Σκανδαλώδη ρουσφέτια με μεταθέσεις στο στράτευμα

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Το μυστικό όπλο του Άδωνι για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι...

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Ποιος έλιωσε το κεφάλι του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου; Το μοιραίο λάθος ενός μάρτυρα που οδηγεί στην εξιχνίαση

Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 68χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου,...

Η Μαίρη Χρονοπούλου μιλάει πρώτη φορά για το τι θα συμβεί μόλις εγκαταλείψει τον κόσμο 

Aπό τον Γιάννη ΑρμουτίδηΠαρακολούθησε πικραμένη όλη την τελετή αποχαιρετισμού...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ