Τα «μυστικά» ραντεβού Ράμα-Ερντογάν και τα ψέματα του Αλβανού στην Αθήνα

Must Read

Με τον ερχομό του στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι όχι μόνο καλλιεργεί σκόπιμα το ανθελληνικό μίσος στη χώρα του, ότι δεν είναι μόνο υπάλληλος του Τ. Ερντογάν και της Τουρκίας γενικότερα στη Βαλκανική και προωθεί ό,τι μπορεί να βλάψει την Ελλάδα, αλλά είναι και ψεύτης…

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό Σκάι, με την ευκαιρία του συνεδρίου του «Economist» στο Λαγονήσι, ερωτήθηκε (εύστοχα) εάν είχε σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο σε παρελθόντα χρόνο και πάντως, προτού αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο Ράμα απάντησε αρνητικά.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά δήλωσε ότι πρώτη φορά συνάντησε τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν λίγους μήνες μετά την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Αλβανίας, το 2013

Ακόμα και αλβανικά ΜΜΕ παρατήρησαν το ψέμα. Αλλά το παρουσίασαν… μισό. Η ιστορική ιστοσελίδα Δερόπολη (deropoli.com) και μία από τις γνωστές αλβανικές πολιτικές ιστοσελίδες (newsbomb.al) αποκάλυψαν το ψέμα του Αλβανού πρωθυπουργού, που αφορά την πρώτη συνάντηση την οποία είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας ότι ο Ράμα ψεύδεται ασύστολα στη συνέντευξή του για το πότε έγινε η πρώτη του επαφή με τον Ερντογάν.

Η αλβανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι η συνάντηση στην οποία αναφέρθηκε ο Ε. Ράμα έγινε τον Αύγουστο του 2013, αλλά δεν ήταν η πρώτη του με τον Ερντογάν. «Ο Ε. Ράμα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Τούρκο πρόεδρο στις 29 Μαΐου 2013 (λίγους μήνες νωρίτερα), λίγες εβδομάδες προτού διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία», σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα, η οποία φυσικά δεν σταματά στην επισήμανση ότι και η ημερομηνία της συνάντησης δεν υπήρξε τυχαία

«Είναι μάλλον αδύνατον ο Ράμα να έχει ξεχάσει αυτήν την πρώτη συνάντηση με τον Ερντογάν, λόγω της σημασίας της» τονίζει η newsbomb.al, η οποία ερμηνεύει την προσπάθεια χρονικής μετάθεσης της πρώτης συνάντησης Ράμα – Ερντογάν από τον Αλβανό πρωθυπουργό ως απόπειρα να διασκεδάσει τη διάχυτη καχυποψία ότι η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας του 2009 από την αλβανική Δικαιοσύνη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών. Προς επίρρωσιν αυτού, η ιστοσελίδα παραθέτει και το σχετικό tweet που ανάρτησε ο Ράμα την ημέρα της συνάντησης.

Και όμως, δεν είναι αυτή η πρώτη συνάντηση Ράμα – Ερντογάν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η σχέση των δύο ανδρών δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι θέμα σχέσεων Τουρκίας – Αλβανίας.

Οι μπίζνες με τα όπλα και η υποδοχή

Στις 14 Φεβρουαρίου 2007 ο Τ. Ερντογάν υπό το αξίωμα του πρωθυπουργού βρέθηκε στα Τίρανα για business. Έτρεχε τότε το θέμα της εξαγοράς της αλβανικής κρατικής εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας Albtelecom. Ο Ερντογάν έφτασε στα Τίρανα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του τότε Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην αλβανική πρωτεύουσα, με σκοπό να ρυθμίσει λεπτομέρειες πώλησης της Albtelecom στην τουρκική Calik Energji, οικογενειακών συμφερόντων του νυν Τούρκου προέδρου.

Η επίσκεψη έγινε γιατί η πώληση είχε σκαλώσει και οι διαπραγματεύσεις είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Το πρόβλημα είχε αρχίσει από την εποχή της κυβέρνησης Νάνο, με την οποία οι Τούρκοι υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας αντί 120.000.000 ευρώ. Η επόμενη κυβέρνηση Μπερίσα διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς συγκεκριμένους όρους της πώλησης και ειδικότερα για τη συνολική τιμή και την περιστολή της δαπάνης με την αφαίρεση της υπηρεσίας roaming από το πακέτο.

Τότε ο Ε. Ράμα υποδέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό ως δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας και μάλιστα τον τίμησε με το «χρυσό κλειδί» της πόλης. Οι δυο τους τα είπαν και αποφασίστηκε ο «διορισμός» του Ράμα στις τουρκικές business.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This