Παρασκευή 25/6/2021

Επαναπατρίστηκαν για να δικαστούν οι Αμερικανοί τζιχαντιστές που κρατούνταν σε Συρία και Ιράκ

Όλοι οι Αμερικανοί τζιχαντιστές οι οποίοι διώκονται για τη στήριξη που παρείχαν στο Ισλαμικό Κράτος και μέχρι πρότινος κρατούνταν στη Συρία και στο Ιράκ επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ με σκοπό να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Την είδηση αποκάλυψε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καλώντας συγχρόνως και άλλες χώρες των οποίων υπήκοοι πολέμησαν στο πλευρό του Ι.Κ. να πράξουν το ίδιο.

Τέσσερα φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους παραδόθηκαν στις αμερικανικές δικαστικές Αρχές, ανεβάζοντας σε 10 τον αριθμό των μαχητών που κατηγορούνται για τρομοκρατία. Συνολικά 27 Αμερικανοί πολίτες έχουν επαναπατριστεί από τα κέντρα κράτησης που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός Κούρδων και Αράβων μαχητών που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

«Με τους επαναπατρισμούς αυτής της εβδομάδας οι ΗΠΑ έφεραν πίσω όλους τους Αμερικανούς μέλη του Ι.Κ. που κρατούνταν από τις SDF και σε βάρος των οποίων έχουμε απαγγείλει κατηγορίες» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Ντίμερς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τύχη των ξένων πρώην μαχητών του Ι.Κ. που κρατούνταν στη Συρία και στο Ιράκ σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους διχάζει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι πρέπει να επαναπατριστούν στις χώρες τους. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι και πολλές αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα διαφορετικά, καθώς προτιμούν να δικαστούν και να εκτίσουν την ποινή τους στις χώρες όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους. Ειδικά Γαλλία και Βέλγιο έχουν υιοθετήσει μια «κατά περίπτωση» πολιτική για να επαναπατρίζουν τα μικρά παιδιά των τζιχαντιστών ή τις συζύγους τους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ