Κυριακή 20/6/2021

Δικαστήριο απέρριψε τα περιοριστικά μέτρα στη Μαδρίτη, επειδή «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών»!

Δικαστικοί εναντίον κυβέρνησης στην Ισπανία, με δικαστήριο της Μαδρίτης να απορρίπτει τα μέτρα μερικού lockdown που έχουν επιβληθεί με εντολή του υπουργείου Υγείας στην ισπανική πρωτεύουσα, διότι «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες»!

Ειδικότερα, οι Αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης από την περασμένη Παρασκευή και για δύο εβδομάδες έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να μετακινούνται χωρίς ζωτικής σημασίας λόγους, γεγονός που έφερε σε σφοδρή αντιπαράθεση την κεντρική κυβέρνηση με τις τοπικές Αρχές, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης.

Σε σημερινή του απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι τα μέτρα του μερικού lockdown, τα οποία επέβαλε η κεντρική κυβέρνηση, «συνιστούν ανάμειξη της πολιτικής εξουσίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών χωρίς εξουσιοδότηση». «Τα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα για τους πολίτες δεν μπορούν να επηρεασθούν από μία χωρίς εξουσιοδότηση κρατική ανάμειξη μέσω ενός νόμου», αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, την οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχουν σχολιάσει ούτε η κεντρική, ούτε η τοπική κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα μέτρα επηρεάζουν τους κατοίκους της Μαδρίτης και εννέα ακόμη κοινοτήτων της περιφέρειας της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι μπορούν να απομακρυνθούν από τα όρια του δήμου τους για να μεταβούν στην εργασία τους, στον γιατρό, σε δικαστήριο ή για να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο. Οι πολίτες δεν είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως συνέβη με την εφαρμογή του αυστηρού lockdown την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Από τις πλέον πληγείσες πόλεις στην Ευρώπη

Στόχος των μέτρων είναι να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης για να μειωθεί η εκτόξευση των κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή της Μαδρίτης, μίας από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία πόλεις της Ευρώπης.

Η δικαστική απόφαση, ωστόσο, αυξάνει την σύγχυση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες ως προς την διαχείριση της πανδημίας στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και η δεξιά τοπική κυβέρνηση υπερασπίζονται δύο διαφορετικές πολιτικές. Μάλιστα, χωρίς το «πράσινο φως» της δικαιοσύνης, η αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα στα άτομα που δεν τηρούν τα μέτρα του μερικού lockdown.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ