Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

«Χαστούκι» των Πρεσβευτών της ΕΕ στον Σάρατζ: «Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Επτά διπλωμάτες της ΕΕ ενώπιον της ηγεσίας της Λιβύης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον Τούρκο Πρόεδρο πέρυσι είναι παράνομη!

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η επίδοση των διαπιστευτηρίων επτά Ευρωπαίων πρεσβευτών και του επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Οι επτά διπλωμάτες, συνοδευόμενοι από τους Πρέσβεις της Ιταλίας, της Πολωνίας και τον επιτετραμμένο της Ουγγαρίας, ενώπιον της ηγεσίας της Λιβύης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με τον Τούρκο Πρόεδρο πέρυσι είναι παράνομη!

Αυτό είπαν οι επτά διπλωμάτες κατά τις συνομιλίες που είχαν με τον Σάρατζ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Πετρελαίου και υιοθέτησαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν ότι το ‘μνημόνιο συμφωνίας’ Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη». Υιοθετούν δηλαδή πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Επίσης, έστειλαν το μήνυμα ότι επείγει η υπογραφή μόνιμης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, η επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου και η άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]