Τετάρτη 23/6/2021

Αισιοδοξία για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Βρετανίας-ΕΕ

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί και δασμοί

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι πιστεύει πως η Βρετανία και η Ε.Ε. είναι πιθανό να επιτύχουν μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η διεθνής κοινότητα -εν μέσω πανδημίας- παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν την υλοποίηση του Brexit.

«Είναι το δίχως άλλο εγγυημένο, αλλά νομίζω ότι εξετάζοντας τις πιθανότητες θα είναι πιθανό να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί και δασμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαράντκαρ στο ραδιόφωνο RTE.

Δηλώσεις, όμως, για το θέμα έκανε και ο, αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, υπουργός Μπράντον Λιούις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. έχουν μία καλή ευκαιρία να επιτύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις τους.

«Είμαι πάντα αισιόδοξος και ελπίζω, αλλά και νομίζω πως υπάρχει μία καλή ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η Ε.Ε. είναι αναγκαίο να καταλάβει ότι πρέπει να κινηθεί» σημείωσε μιλώντας για το ζήτημα στο BBC.

Τέλος, και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν υπογράμμιζε το Σάββατο ότι, κατά την άποψή του, η Βρετανία και η Ε.Ε. θα επιτύχουν μία εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και ότι η συνέχιση των συνομιλιών, προηγούμενα μέσα στην εβδομάδα, είναι ένα καλό σημάδι παρά τις προκλήσεις που παραμένουν.

Οι δύο πλευρές δήλωσαν δε ότι έχουν σημειώσει καλή πρόοδο. «Η αίσθησή μου είναι ότι ο (Βρετανός) πρωθυπουργός θέλει εμφατικά μία συμφωνία» είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ