Το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς του ερντογανικού καθεστώτος

Σάμπως θα ιδρώσει το αυτί του σουλτάνου;

Must Read

Τα WikiLeaks δημοσίευσαν αρχείο με 57.934 emails από την προσωπική διεύθυνση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν και τωρινού υπουργού οικονομικών της Τουρκίας, σε διάστημα 16 ετών (Απρίλιος 2000-23 Σεπτεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένου του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου) και αποτελούν κυρίως αλληλογραφία μεταξύ του ίδιου και της άρχουσας τουρκικής ελίτ.

Τα μηνύματα αποκαλύπτουν την εκτεταμένη επιρροή του Αλμπαϊράκ και κατ επέκταση του Ερντογάν, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της τουρκικής πολιτικής ζωής και αναφέρουν λεπτομερώς τη συμμετοχή του σε οργανισμούς όπως η Powertrans, εταιρεία που εμπλέκεται στις εισαγωγές πετρελαίου του ISIS.

Το αρχείο των WikiLeaks δείχνει ακόμα τις προσπάθειες ελέγχου των τουρκικών ΜΜΕ και των social media υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, το οποίο συγκρότησε δύο ομάδες εισαγωγής προπαγάνδας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ηχογράφηση που αποτελείται από πέντε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του γιου του Μπιλάλ, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013, ο Τούρκος Πρόεδρος του δίνει εντολή να μεταφέρει εκατομμύρια σε κρυμμένα χρήματα μακριά από το σπίτι της οικογένειας, φοβούμενος ότι η οικονομική αστυνομία που πραγματοποίησε τότε επιδρομές σε 47 μέλη του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένων και γιων τριών υπουργών και κατάσχεσε 17,5 εκατομμύρια δολάρια, σύντομα θα ερχόταν για αυτόν.

Μετά τη διαρροή της ηχογράφησης ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «κατασκευασμένη», αλλά σχεδόν αμέσως απέλυσε εκατοντάδες αστυνομικούς της έρευνας, ο οποία τελικά σταμάτησε μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των δικαστών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This