Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ επισημοποίησε το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων

Ενέκρινε όμως το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία

Must Read

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας μπλόκαρε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είπε ότι η Σόφια δεν μπορεί, προς το παρόν, να στηρίξει τη διαδικασία μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της «Βόρειας Μακεδονίας» και της Βουλγαρίας.

«Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Η ΕΕ δεν θα είναι ισχυρότερη εάν έχει ανεπίλυτα διμερή θέματα στην ατζέντα της», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η «Βόρεια Μακεδονία» και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.

Η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.

Η αντίδραση των Σκοπίων

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της για την άρνηση της Βουλγαρίας: «Η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους Σκοπιανούς οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν πρέπει να μετατραπούν σε διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και η πρόοδός της χώρας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα ενταξιακά κεφάλαια, τη νομοθεσία της Ε.Ε. και την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της «Βόρειας Μακεδονίας», σημειώνεται ότι το «μπλοκάρισμα αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας, αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε., άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Ακόμη, εκφράζει η ευγνωμοσύνη για τις ιδιαίτερες προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε., καθώς και για τις προσωπικές ενέργειες της καγκελάριου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This