Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Το Συνταγματικό Δικαστήριο “άδειασε” τον Σουλτάνο και αθώωσε 9 πανεπιστημιακούς!

Αθώους έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εννέα πανεπιστημιακούς οι οποίοι είχαν καταδικαστεί γιατί υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία ζητούσαν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με οριακή πλειοψηφία (9 έναντι 8) το Δικαστήριο δέχτηκε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης των εννέα καθηγητών. Η υπόθεση θα επιστρέψει τώρα στο πρωτοδικείο για να επανεξεταστεί.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, ότι οι 9 δικαιούνται αποζημίωση ύψους 9.000 λιρών (περίπου 1.500 ευρώ).

«Μπορούμε να χαρούμε γιατί το ανώτατο δικαστήριο αναγνώρισε ότι η υπογραφή αυτού του κειμένου δεν συνιστά έγκλημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, η διευθύντρια της Human Rights Watch στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι πανεπιστημιακοί «δεν θα έπρεπε να έχουν διωχθεί».

Εκκρεμούν ακόμα δίκες

Αρχικά, περισσότεροι από 1.100 Τούρκοι και ξένοι διανοούμενοι είχαν υπογράψει αυτό το κείμενο με τίτλο «Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα», αντιδρώντας στις επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Αφού κατέρρευσε η εκεχειρία με τους Κούρδους, το 2015, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία σε μεγάλες περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία και βομβάρδισε κάποιες από αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «προδοσία» την συγκεκριμένη επιστολή. Συνολικά, 785 από τους υπογράφοντες έχουν παραπεμφθεί σε δίκη και από αυτούς οι 204 καταδικάστηκαν ενώ οι δίκες των υπόλοιπων εκκρεμούν ακόμη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ