Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Οι ΗΠΑ στο πλευρό των Σκοπίων για ένταξή τους στην ΕΕ

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει αποδείξει ότι δεν παρεκκλίνει, όταν είναι απαραίτητο, από την πρόθεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών», λέει η επιστολή αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, μέσω επιστολής του προς τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στη περαιτέρω στήριξη της ενταξιακής πορείας της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ και εκφράζει την απογοήτευση της χώρας του, επειδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ.

«Η χώρα σας έχει αποδείξει ότι αποτελεί έμπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και σπουδαίο φίλο των ΗΠΑ. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει κρίσιμο κοινό συμφέρον και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Βόρεια Μακεδονία στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας» σημειώνει ο Φίλιπ Ρίκερ στην επιστολή.

Όπως προσθέτει, οι ΗΠΑ κατανοούν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την επίλυση περίπλοκων διαφωνιών, όμως επισημαίνει ότι «η Βόρεια Μακεδονία έχει αποδείξει ότι δεν παρεκκλίνει, όταν είναι απαραίτητο, από την πρόθεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών» για να διασφαλιστεί ευρύτερη ειρήνη και ευημερία για την ίδια και τους γείτονές της.

«Το αποδείξατε αυτό διασφαλίζοντας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και θέτοντας τα θεμέλια για ισχυρότερη φιλία με τη Βουλγαρία μέσω της Συνθήκης Φιλίας του 2017» αναφέρει ο Ρίκερ στην επιστολή του και καταλήγει: «Παραμένουμε εταίροι σας και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, θα διεξαχθεί σύντομα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ