Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Ελληνοκύπριου ερευνητή ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία για το νέο κορωνοϊό!

Πλέον οι επιστήμονες θα μπορούν να προβλέψουν πόσο αποτελεσματικό θα είναι κάποιο φάρμακο για την ασθένεια που καλείται να θεραπεύσει

Must Read

Ένας Ελληνοκύπριος, πρώην παιδί-θαύμα στο σκάκι, βρίσκεται πίσω από την εταιρία της οποίας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης άνοιξε το δρόμο για την εύρεση θεραπειών σε ασθένειες όπως ο νέος κορωνοϊός, αλλά και ο καρκίνος, λύνοντας έναν γρίφο της Βιολογίας που… σπαζοκεφάλιαζε τους επιστήμονες εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια!

Η DeepMind, η βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει πια στην Google, υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο του προβλήματος της αναδίπλωσης της πρωτεΐνης. Όσο για τον 44χρονο ιδρυτή της, Ντέμη Χασάμπη, δήλωσε ενθουσιασμένος που η εταιρία του κατάφερε κάτι τέτοιο.

o Ντέμης Χασάμπης τροπαιούχος στο σκάκι σε ηλικία 12 ετών

Η πορεία του έδειχνε από νωρίς πως ήταν γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Ο Δημοσθένης, γιος Ελληνοκυπρίου και Κινέζας, ήταν ο δεύτερος καλύτερος 12χρονος παίκτης σκακιού στον κόσμο, ενώ στα 15 του πέρασε τις εξετάσεις και έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Αν και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 18 του για να ξεκινήσει τις σπουδές του, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αρχισε να δουλεύει για την εταιρία Bullfrog και βοήθησε στη δημιουργία του «Theme Park», ενός video game της δεκαετίας του ’90 που πούλησε 15.000.000 αντίτυπα!

Ολοκλήρωσε τις σπουδές υπολογιστών στο Κέμπριτζ μετ’ επαίνων και αργότερα πήρε το ντοκτορά του στη Νευροεπιστήμη από το University College του Λονδίνου. Ίδρυσε την Deepmind, που αρχικά εστίαζε στη δημιουργία προγραμμάτων για επιτραπέζια και σκάκι. Ωστόσο, μετά την εξαγορά της από την Google, το 2014, η εταιρία ανέπτυξε προγράμματα ικανά να νικήσουν ανθρώπους παίκτες. Αυτό που έδειχνε χωρίς νόημα, τελικά, στην ουσία, ήταν η προετοιμασία για τα σημαντικά!

Αλληλουχία των αμινοξέων της πρωτεΐνης

Το AlphaFold, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας, κατάφερε να λύσει ένα μυστήριο που απασχολούσε επί σειρά ετών τους επιστήμονες: έδειξε τον τρόπο με τον οποίο η αλληλουχία των αμινοξέων της πρωτεΐνης υπαγορεύει την τρισδιάστατη ατομική δομή. Γνωρίζοντας το σχήμα των πρωτεϊνών, οι ερευνητές μπορούν, πλέον, να προβλέψουν πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα, αλλά και τον ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στο σώμα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει άρον άρον το σκάνδαλο με τα e-mails

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με την αξιοποίηση των προσωπικών...

More Articles Like This