Πέμπτη 17/6/2021

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης!

«Ξεκλειδώνει» το πακέτο των 1.800.000.000.000 ευρώ προς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

«Λευκός καπνός» βγήκε πριν από λίγη ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να άρουν τις διαφωνίες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και να καταλήξουν σε συμφωνία. Πλέον, «ξεκλειδώνει» το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ προς τα κράτη – μέλη.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης και την ανοικοδόμηση των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε. που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.

  • Δείτε το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Σεβασμός στο κράτος δικαίου

Η εν λόγω συμφωνία σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα βαδίζει πλέον σε έναν νέο μηχανισμό: αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον, δηλαδή, η Ε.Ε. θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν αυτόν τον σεβασμό. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για «πύρρειο νίκη», καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από το 2022.

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ