Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης!

«Ξεκλειδώνει» το πακέτο των 1.800.000.000.000 ευρώ προς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Must Read

«Λευκός καπνός» βγήκε πριν από λίγη ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να άρουν τις διαφωνίες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και να καταλήξουν σε συμφωνία. Πλέον, «ξεκλειδώνει» το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ προς τα κράτη – μέλη.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης και την ανοικοδόμηση των οικονομιών των χωρών της Ε.Ε. που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.

  • Δείτε το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Σεβασμός στο κράτος δικαίου

Η εν λόγω συμφωνία σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα βαδίζει πλέον σε έναν νέο μηχανισμό: αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον, δηλαδή, η Ε.Ε. θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν αυτόν τον σεβασμό. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για «πύρρειο νίκη», καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από το 2022.

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This