Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Αποκάλυψη: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 70%

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης.

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει στην Ισπανία η διαφορά στον απολογισμό των νεκρών για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, που έδωσε η Κυβέρνηση, με τα νούμερα που δημοσίευσε την Πέμπτη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE). «Η απόκλιση οφείλεται στα διαφορετικά συστήματα συλλογής δεδομένων», υποστήριξε το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου ήταν σχεδόν 70% υψηλότερος (περίπου 18.000 νεκροί) από τον επίσημο απολογισμό εκείνη την περίοδο, δείχνουν τα στοιχεία του INE, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Κυβέρνηση για συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του INE αναφέρουν πως 32.652 άνθρωποι πέθαναν έχοντας επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό εκείνη την περίοδο, ενώ υπάρχουν υποψίες πως άλλοι 13.032 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, αφού εκδήλωσαν συμπτώματα συμβατά με εκείνα της νόσου Covid-19, ωστόσο δεν διαγνώστηκαν ποτέ επισήμως.

Ο κορωνοϊός συνέβαλε εμμέσως στον θάνατο επιπλέον 4.218 ανθρώπων το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το INE. Οι αριθμοί αυτοί συγκρίνονται με τον επίσημο απολογισμό θανάτων του υπουργείου Υγείας της χώρας στα τέλη Μαΐου, ύψους 27.127. Πλέον, ο απολογισμός αυτός ανέρχεται σε 47.344.

Και άλλες πηγές, μεταξύ άλλων τα στατιστικά στοιχεία για την αυξημένη θνησιμότητα, που συγκρίνει το σύνολο των θανάτων στη χώρα με τους ιστορικούς μέσους όρους, κατέδειξαν πως τα επίσημα στοιχεία υποτίμησαν τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας (INE), μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας απάντησε πως η απόκλιση οφείλεται στα διαφορετικά συστήματα συλλογής δεδομένων (σ.σ. διπλά συστήματα κι εκεί;).

Την ώρα που τα δεδομένα του INE, που βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, είναι πιο εμπεριστατωμένα, τα αποτελέσματα δεν αποκτώνται παρά έξι έως εννέα μήνες έπειτα από έναν θάνατο, επισήμανε. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι λιγότερο διεξοδικά, αλλά διαθέσιμα ταχύτερα, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος τύπου.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγορεί την αριστερή κυβέρνηση ότι απέκρυψε τα πραγματικά στοιχεία: «Η Ισπανία δεν αξίζει μια κυβέρνηση που ψεύδεται και κρύβει τους θανάτους Covid», έγραψε στο Twitter.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ