Τρίτη 15/6/2021

Brexit: Πελαγωμένη η Μέι, το πάει για 4η ψηφοφορία

Τη στήριξη του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όσον αφορά τη νέα συμφωνία που πρότεινε για το Brexit. Η Μέι προσφέρει στους βουλευτές «μια τελευταία ευκαιρία», δίνοντας ακόμα και τη δυνατότητα ψήφισης για τη διεξαγωγή ή μη ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Έδειξα σήμερα ότι διατίθεμαι να συμβιβαστώ, ώστε να πραγματοποιήσω το Brexit για το βρετανικό λαό», έγραψε η Μέι σε επιστολή της, σχετικά με το Νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, με αποδέκτη τον Κόρμπιν και ημερομηνία την 21η Μαΐου.

«Το Νομοσχέδιο είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να το πράξουμε. Σας ζητώ να συμβιβαστείτε και εσείς, ώστε να φέρουμε σε πέρας αυτό που και τα δύο κόμματα υποσχεθήκαμε στο μανιφέστο μας και να αποκαταστήσουμε την πίστη στην πολιτική μας».

Από την πλευρά του, ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε χθες ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη νομοθεσία εφαρμογής των όρων αποχώρησης, χαρακτηρίζοντας τη νέα πρόταση της Μέι ως «ένα, σε μεγάλο βαθμό, αναμάσημα της κυβερνητικής θέσης».

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να θέσει σε τέταρτη ψηφοφορία στη βουλή τη συμφωνία για το Brexit παρά την αποδοκιμασία της νέας της πρότασης από το αντιπολιτευόμενο κόμμα.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ήταν λογικό να πει η πρωθυπουργός δεν θα καταθέσω αυτό το σχέδιο τώρα προς ψήφιση», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Κιρ Στάρμερ.

Τη διώχνουν τη νύχτα των Ευρωεκλογών; 

Την ίδια ώρα, η συντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ στο BBC, Λόρα Κένσμπεργκ, έγραψε ότι βουλευτές του ίδιου του κόμματος της Μέι έχουν ξεκινήσει μια νέα κίνηση με ηγέτη τον Νάιτζελ Ίβανς, για την απομάκρυνσή της ακόμη νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ώστε να μην έχει τον χρόνο για να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το συμβιβαστικό σχέδιό της για το Brexit. «Η επιτροπή βουλευτών των Τόρις συνεδριάζει σήμερα. Μια πηγή μου λέει «Θα γίνει την Κυριακή: την ημέρα που θα βγουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα είναι το τέλος», έγραψε η δημοσιογράφος στο Twitter. «Τα πράγματα χειροτέρευσαν για την Μέι εν μια νυκτί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ