Σαν σήμερα γεννήθηκε η Πινακοθήκη Τρετιακόφ: ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ρωσίας (φωτό)

Must Read

Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Μόσχα έχουν σίγουρα βρεθεί σε κάποιο από τα κτήρια της Πινακοθήκης Τρετιακόφ.

Η Τρετιακόφσκαγια, όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μουσεία της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης, με έργα ζηλευτά σε όλο τον κόσμο. Τη δημιούργησε ο μεγαλέμπορος και μαικήνας Πάβελ Τρετιακόβ (1832-1898), ο οποίος στις 22 Μαϊου του 1856 συνέλαβε την ιδέα να επενδύσει στη ρωσική τέχνη, με σκοπό να χαρίσει μια μέρα τη συλλογή του στην πόλη της Μόσχας. Εκείνη την ημέρα, ο Τρετιακόφ έκανε την αρχή, αγοράζοντας τους δυο πρώτους του πίνακες, που έμελλε να αποτελέσουν τα πρώτα κομμάτια μιας μοναδικά ασύλληπτης συλλογής.

Η υλοποίηση της ιδέας κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια κι έτσι το 1881 η Πινακοθήκη των αδερφών Τρετιακόφ άνοιξε τις πύλες της για το ευρύτερο κοινό. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1892, οι Τρετιακόφ χάρισαν τη συλλογή τους στη Μόσχα. Σήμερα η Πινακοθήκη φιλοξενεί 100.000 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, ανεκτίμητες εικόνες, μεταξύ των οποίων και του Θεοφάνη του Έλληνα, και γλυπτά. Με λίγα λόγια, αποτελεί το πληρέστερο πανόραμα της χιλιόχρονης πορείας της ρωσικής τέχνης πάμπολλων αιώνων.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This