Ενέκρινε, όπως αναμενόταν, την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), με τον εμβολιασμό να αφορά τους ευρωπαίους ηλικίας 18 ετών και άνω.
Το εμβόλιο που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποτελεί το τρίτο εμβόλιο για το οποίο ο EMA (European Medicines Agency) δίνει το «πράσινο φως», αναφορικά με την κυκλοφορία του στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
📢 EMA has just recommended granting a conditional marketing authorisation for the #COVID19vaccine AstraZeneca to prevent #COVID19 in people from 18 years of age. 👉Read our press release: https://t.co/YDbOvZEMUN pic.twitter.com/Sbj6TdlGTW
— EU Medicines Agency (@EMA_News) January 29, 2021
Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και συνέστησε να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη, υπό όρους, άδεια κυκλοφορίας.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών), για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα. Ωστόσο, αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοαπόκριση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με εμπειρία από άλλα εμβόλια.
Today, we welcome the positive opinion from the CHMP of the European Medicines Agency on our #COVID19 vaccine, and we await EU conditional marketing authorisation. pic.twitter.com/6f6kolKOIg
— AstraZeneca (@AstraZeneca) January 29, 2021
Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται ως δύο δόσεις στον βραχίονα, η δεύτερη μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν, συνήθως, ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό και πρόκειται για πόνο και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, κόπωση, μυϊκό πόνο, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πάντως, θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται καθώς θα χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Σε εφαρμογή ο μηχανισμός διαφάνειας
Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός διαφάνειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός Ε.Ε.
H συγκεκριμένη εκτελεστική πράξη, η οποία εκδόθηκε με επείγουσα διαδικασία και δημοσιεύθηκε σήμερα, προβλέπει την έγκριση εξαγωγών εμβολίων κατά της Covid-19 εκτός Ε.Ε. έως το τέλος Μαρτίου 2021, καθεστώς που ισχύει μόνο για εξαγωγές από εταιρείες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς.
Πρόκειται για ένα μέτρο στοχευμένο, αναλογικό, διαφανές και προσωρινό. Είναι απόλυτα σύμφωνο με τη διεθνή δέσμευση της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της G20, και σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η ΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εμπορίου και υγείας του ΠΟΕ. Δεσμευμένη για διεθνή αλληλεγγύη, η Ε.Ε. εξαιρεί από αυτό το πρόγραμμα προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια ή που προορίζονται για χώρες υπό την COVAX, καθώς και για τη γειτονιά της Ε.Ε.