Μπάιντεν… έξω απ’ τα δόντια: «Η Κίνα θα μας συντρίψει αν δεν κάνουμε τίποτα»!

Ο Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να μείνει μακριά από θέματα που εμπίπτουν στην κυριαρχία της Κίνας

Must Read

Σε «σκληρές» δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά το μαραθώνιο τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ!

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου καθυστέρησε να επικοινωνήσει με μόνο έναν ηγέτη, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Όμως, η κινέζικη πρωτοχρονιά έδωσε τελικά την αφορμή. Η πρώτη συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι δύο ηγέτες άρχισαν τη σχέση τους με ένα μαραθώνιο τηλεφώνημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας όρισε τον χώρο του.

Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτυπώνει μια συνομιλία με αιχμές, αλλά και διερεύνηση προθέσεων. Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται ότι τόνισε ότι προτεραιότητά του αποτελεί πάντα η προστασία της ασφάλειας, της ευημερίας, της υγείας και του τρόπου ζωής του αμερικανικού λαού και η διατήρηση ελεύθερης και ανοιχτής της περιοχής του ΙνδικούΕιρηνικού.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του

Επιπλέον, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εξαναγκαστικές και αθέμιτες οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ (όπου και η τουρκομουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων), καθώς και τις όλο και συχνότερες κινεζικές επιδείξεις δύναμης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

«Πέρασα δύο ώρες στο τηλέφωνο χωρίς διακοπή με τον Σι Τζινπίνγκ», δήλωσε ο Μπάιντεν, εκφράζοντας τη βούλησή του να επιδείξει αποφασιστικότητα απέναντι στο Πεκίνο. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν» πρόσθεσε, μόλις τελείωσε αυτή την ασυνήθιστης διάρκειας τηλεφωνική συνομιλία. Ο Μπάιντεν κατήγγειλε, επίσης, τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η νέα ομάδα έχει, όπως και η προηγούμενη, τη βούληση να αντισταθεί στο Πεκίνο στον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που τέθηκαν επί προεδρίας Τραμπ παραμένουν σε ισχύ επί του παρόντος, εν αναμονή μιας συνολικής επανεξέτασης της εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να μείνει μακριά από θέματα που εμπίπτουν στην κυριαρχία της Κίνας και την εδαφική της ακεραιότητα. Επίσης, υπογράμμισαν πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και να ενεργούν με σύνεση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This