Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ο νέος Πατριάρχης Σερβίας δίνει το στίγμα του για το Ουκρανικό

Ο Πατριάρχης Πορφύριος εξελέγη με το προφίλ του ειρηνοποιού Επισκόπου

Αν και μετρά ελάχιστες μόλις ημέρες στον Πατριαρχικό Θρόνο της Σερβίας, ο Πατριάρχης Πορφύριος φαίνεται ότι αρχίζει να δείχνει τις προθέσεις του για την στάση που θα τηρήσει στην μετέπειτα πορεία της θητείας του.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, αναφέρει τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι έστειλαν ευχές στον νέο Πατριάρχη. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα ονόματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, καθώς και τα ονόματα όλων σχεδόν των Προκαθημένων που ευχήθηκαν στον Πατριάρχη Πορφύριο (ο Πατριάρχης Ηλίας της Γεωργίας ευχήθηκε σήμερα).

Απευθύνονται ευχαριστίες εκτός των Προκαθήμενων, σε αρκετούς Μητροπολίτες που έστειλαν τις ευχές τους στον νέο Πατριάρχη, όπως τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο, καθώς και σε άλλους Μητροπολίτες διαφόρων εκκλησιών, όπως και σε εκπροσώπους άλλων δογμάτων, πολιτικούς και διπλωμάτες.

Απουσιάζει το όνομα του Επιφανίου

Από αυτή τη μακροσκελή ανακοίνωση απουσιάζει το όνομα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφανίου, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να χαιρετίσουν την εκλογή του Πορφυρίου στη θέση του Πατριάρχη Σερβίας, ενώ αναφέρεται το όνομα του Μητροπολίτη Ονούφριου, «Κιέβου και πάσης Ουκρανίας». Ίσως είναι νωρίς, ωστόσο η κίνηση αυτή δίνει σαφώς ένα στίγμα των προθέσεων του νέου επικεφαλής της Εκκλησίας της Σερβίας.

Κουβαλώντας την κληρονομιά της μαθητείας του δίπλα στον Επίσκοπο Μπάτσκα Ειρηναίο ως «πνευματικό παιδί» του, ο Πατριάρχης Πορφύριος εξελέγη με το προφίλ του ειρηνοποιού Επισκόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ