Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Κίνηση κατευνασμού των ΗΠΑ η παραίτηση του γενικού διευθυντή του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης

Παραίτηση-μήνυμα σε ΗΠΑ πριν από τη δίκη της Halkbank

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός διευθυντής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος καταδικάστηκε το 2018 στις ΗΠΑ για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Μια παραίτηση, που όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, λαμβάνει χώρα την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον πριν από την εκρηκτική δίκη για την υπόθεση της Halkbank – της οποίας ο Ατίλα ήταν κατά το παρελθόν αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

Σύμφωνα με το Anadolu, λοιπόν, τη Δευτέρα ο Ατίλα υπέβαλε την παραίτησή του «με δική του πρωτοβουλία» και αυτή έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, ο Ατίλα δεν είναι μια οποιαδήποτε προσωπικότητα στην Τουρκία, καθώς τον Ιανουάριο του 2018, ως κορυφαίο στέλεχος της Halkbank, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019, ο Ατίλα επέστρεψε σαν ήρωας στην Τουρκία, όπου διορίστηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με την απόφαση αυτή να εκλαμβάνεται ευρέως ως ανταμοιβή για την άρνησή του να εμπλέξει την τουρκική κυβέρνηση στη δίκη στις ΗΠΑ.

Τώρα όμως, η παραίτηση του Ατίλα έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η Άγκυρα προσπαθεί να αμβλύνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον μετά την άνοδο στην αμερικανική προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κρίνεται ως λιγότερο διαλλακτικός με την Τουρκία από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι γνωστό πως η Άγκυρα τρέμει ενδεχόμενο αποκλεισμό της Halkbank από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ενώ φοβάται και την επιβολή υψηλού προστίμου στην τράπεζα, αποφάσεις που θα υπονόμευαν την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ