Η ενθρόνιση του «εκλεκτού» του Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ (video)

Πλήθος κόσμου στην τελετή ενθρόνισης

Must Read

Το Σάββατο 20 Μαρτίου στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος έγινε η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbreak.gr προαλείφεται για διάδοχος του Βαρθολομαίου, ή για την ακρίβεια, είναι ο εκλεκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον διαδεχθεί.

Στην ομιλία του o Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι όταν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια ενθρονίστηκε ο ίδιος Ποιμενάρχης της Γεροντικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, στον επιβατήριο λόγο του είχε εκθέσει τον προβληματισμό, κατά πόσο μία ιερά και επίσημη στιγμή, όπως είναι η ημέρα της ενθρονίσεως ενός νέου ποιμενάρχου, ανήκει στον ενθρονιζόμενο ή στην Εκκλησία.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος, ο Παναγιώτατος σημείωσε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Πατριαρχείο: «Καλείσαι να συνεχίσης αυτό το υψηλόν έργον διακονίας από μιάς διαφορετικής επάλξεως και να συντελής εις το μεγαλείον της Αποστολικής και Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της εστολισμένης με κατορθώματα αιώνια, πεποικιλμένης με ροάς δακρύων, πεποτισμένης με αίματα μαρτυρικά, πεπλουτηκυίας τιμίοις λειψάνοις. Έρχεσαι να διαποιμάνης από της σήμερον την σπουδαίαν ταύτην Επαρχίαν, καταλιπών την «πόλιν του φωτός» και τον περίλαμπρον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Στεφάνου, διά να εγκατασταθής εις την Πόλιν των πόλεων, την Βασιλεύουσαν, και δη εις την πανεύμορφον ασιατικήν Χαλκηδόνα, με καθέδραν τον μεγαλοπρεπή τούτον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος».

Για να προσθέσει: «Εις την ευλογημένην ποιμαντορίαν σου θα επιστρατεύσης ασφαλώς και τα διακρίνοντά σε πολλά χαρίσματα, λέγομεν την θεολογικήν σου παιδείαν, την γλωσσομάθειάν σου, την σύνεσιν και το ταπεινόν σου φρόνημα, αλλά και την εσωτερικήν και αυθόρμητον πίστιν σου εις τον Θεόν, ως και την αδιαπραγμάτευτον αφοσίωσίν σου εις τε τον Πατριάρχην και εις τα δίκαια και ιερά συμφέροντα του Αποστολικού Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως. Έχεις προσφέρει πάμπολλα και αξιάγαστα εις τον τομέα των διαθρησκειακών διαλόγων. Εκέρδισες επαξίως την εμπιστοσύνην των συνομιλητών σου, γεγονός το οποίον αποτελεί μέγιστον κεφάλαιον διά την πρόοδον του όλου εγχειρήματος».

Για να καταλήξει με την προσωπική του εκτιμηση: «Σε συνοδεύουν, τέλος, αι ολοκάρδιοι ευχαί και προσευχαί της ημών Μετριότητος, του Πατριάρχου σου, ο οποίος όχι μόνον εκτιμά την πολυτάλαντον προσωπικότητά σου και αναμένει εκ μέρους σου πολλά προς το καλόν της Μητρός Εκκλησίας, αλλά είναι και πεπεισμένος ότι θα φανής αντάξιος των προσδοκιών της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Άξιος!»

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ (ο οποίος προς το τέλος μίλησε στην τουρκική, την αγγλική και την γαλλική γλώσσα), μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στρέφων τον λόγον μου προς το αγωνιζόμενον τον άγώνα τον καλόν ποίμνιόν μου, τους ευλαβείς κληρικούς με πρώτον τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Δαφνουσίας κύριον Σμάραγδον, τας λευιτικάς οικογενείας, τους Άρχοντας οφφικιαλίους, τους Προέδρους και τα μέλη των εντίμων Εφοροεπιτροπών, τον Χριστώνυμον του Κυρίου λαόν, τους διαβεβαιώ εγκαρδίως ότι θέλω είναι δι΄αυτούς πατήρ αληθινός, ποιμήν γνήσιος και ακατάβλητος, προστάτης κατά πνεύμα, διδάσκαλος διά την κατά Χριστόν πολιτείαν των. Η Μητρόπολις επιθυμώ να καταστή διά πάντας υμάς, ω τεκνία μου αγαπητά, ο εύδιος των Καλαμησίων λιμήν, ως διά τον Ιερόν Χρυσόστομον, επιστρέφοντα εις την Βασιλίδα, επιθυμώ να είναι ο προσφιλής σας οίκος, το αρραγές καταφύγιον, ο επιστηριγμός και το εχέγγυον ότι εκεί το δάκρυον λύπης εις χαράν γενήσεται, το δάκρυον της μετανοίας θέλει καλύψει πλήθος αμαρτιών και το δάκρυον της χαράς γενέσθαι το κοινόν ημών βίωμα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν «η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος, πλήθος Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Προκαθημένου Αυτού Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νιζχίν κ. Ευστράτιος, ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Προκαθημένου Αυτής Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, εκπρόσωποι άλλων Δογμάτων, ο Μουφτής του Kadıköy Σοφολ. κ. Mahmut Çakır, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Εξοχ. κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Εξοχ. κ. Ζέττα Μακρή, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στην Τουρκία Εξοχ. κ.κ. David Satterfield και Andrii Sybiha, οι εν τη Πόλει Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, της Ουκρανίας Εντιμ. κ. Oleksandr Gaman, της Γαλλίας Εντιμ. κ. Olivier Gauvin, της Βορείου Μακεδονίας Εντιμ. κ. Aktan Ago, άλλοι διπλωμάτες, ο Έπαρχος Χαλκηδόνος (Kadıköy) Εντιμ. Δρ. Mustafa Özarslan, ο Δήμαρχος Αθηναίων Εντιμ. κ. Κώστας Μπακογιάννης, κληρικοί, Αγιορείτες Μοναχοί, Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εκπρόσωποι του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως και του Δημάρχου Χαλκηδόνος (Kadıköy), και πλήθος πιστών από την Πόλη, και το εξωτερικό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This