Κάθε μέσο επιστρατεύει απροκάλυπτα πια το πολιτικό κατεστημένο της Ιταλίας με στόχο να εμποδίσει -και να εξοντώσει πολιτικά- τον Ματέο Σαλβίνι, που, όπως όλα δείχνουν, έχει σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, αν γίνουν εκλογές.
Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό πως η Ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Λέγκα του Σαλβίνι, όπως ανακοίνωσαν σχετικά οι αρχηγοί των κομμάτων, έπειτα από την αποτυχία της επιτροπής του σώματος να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Οπως και να έχει, η εβδομάδα που άρχισε χθες φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, μετά την πρωτοβουλία του επικεφαλής της Λέγκας να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις – μια και η δυσαρμονία που είχε παρατηρηθεί μεταξύ των δύο εταίρων δυσχέραινε την πορεία της χώρας.
Ο πολιτικά «αιρετικός» ηγέτης Λέγκας, πάντως, κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ ρίχνει όλο το βάρος του προς την κατεύθυνση να ασκήσει περαιτέρω πίεση ώστε να πετύχει την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης έως τις 20 Αυγούστου και κυρίως τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο.
Άλλωστε έχει κάθε λόγο να το κάνει, αν σκεφτεί κανείς πως οι δημοσκοπήσεις ήδη του δίνουν το 36%-38% της πρόθεσης ψήφου, γεγονός που έχει θορυβήσει όμως τους αντιπάλους του. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), έχει καλέσει σε «πανστρατιά», ώστε να μπουν εμπόδια στον δρόμο του πρώην εταίρου του στην κυβέρνηση. Κι αυτό συμβαίνει ενώ οι εξελίξεις και στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι τρέχουν.
Εκεί, όπως σημειώνουν αναλυτές, μια διάσπαση του κόμματος, υπό την παρούσα κατανομή εδρών στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει την προσφυγή στις κάλπες, καθώς θα μπορούσε να προκύψει συμμαχία (ώστε τα… κουκιά να βγαίνουν) μεταξύ της Κοινωνικής Δράσης, συνιστώσας του PD και του M5S. Κάτι που αυτόματα βέβαια θα έβγαζε προσώρας εκτός παιχνιδιού τον «κακό» Σαλβίνι.
Τέλος, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ακριβώς αυτό που ο ίδιος ο ηγέτης της Λέγκας κατήγγειλε ως σκοτεινό σχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Τη δημιουργία δηλαδή μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας – αλλά κυρίως θα φρόντιζε να αλλάξει ατζέντα ώστε και πάλι να χτυπηθεί η άνοδος του Σαλβίνι στα πολιτικά πράγματα. «Με λένε δικτάτορα, όμως ένας δικτάτορας δεν ζητάει ψηφοφορίες» δήλωνε ωστόσο με νόημα ο Σαλβίνι από τη Σικελία το Σαββατοκύριακο, εκτιμώντας παράλληλα πως «αυτοί που δεν θέλουν να ψηφίσουν είναι αυτοί που δεν αγαπούν τη δημοκρατία».