Ο Ερντογάν «καταπολεμά» τα φαινόμενα νεποτισμού διορίζοντας δικούς του!

Καθαίρεσε δύο Υπουργούς, «έσπασε» ένα Υπουργείο στα δύο και έβαλε τρεις από τον στενό του κύκλο

Must Read

Ο Ταγίπ Ερντογάν καθαίρεσε την Ρουχσάρ Πεκάν από Υπουργό Εμπορίου αφού το Υπουργείο της ανέθεσε μια σύμβαση σε οικογενειακή εταιρεία, ενώ καθαίρεσε επίσης την υπουργό Οικογένειας και Εργασίας Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, χωρίζοντας το Υπουργείο στα δύο.

Διόρισε την Ντεριά Γιανίκ, ανώτερο μέλος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) στην Κωνσταντινούπολη, ως Υπουργό Οικογένειας και τον Βεντάτ Μπιλγκίν, πρώην σύμβουλό του, ως Υπουργό Εργασίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντικατέστησε την Πεκάν με τον Μεχμέτ Μους, αναπληρωτή αρχηγό του ΑΚΡ, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Τετάρτη χωρίς να αναφέρει κανέναν λόγο για την καθαίρεση.

Το Υπουργείο της Πεκάν είχε παραχωρήσει συμβόλαιο για την αγορά απολυμαντικών (αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών) σε εταιρεία υπό την προεδρία του συζύγου της. Η Υπουργός είχε προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις ενέργειές της, λέγοντας ότι ο χαμηλότερος πλειοδότης επιλέχθηκε ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Ο Ερντογάν και η… διαφάνεια

Οι επικριτές του Ερντογάν αναφέρουν ότι η εικόνα της Τουρκίας όσον αφορά τη διαφθορά και τις ίσες ευκαιρίες έχει αμαυρωθεί από την κυβέρνησή του και τις προσωπικές του ενέργειες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διόρισε τον γαμπρό του Μπερατ Αλμπαϊράκ ως Υπουργό Οικονομικών το 2018, προκαλώντας αναταραχή μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Αλμπαϊράκ παραιτήθηκε τον Νοέμβριο. Από τότε ξέσπασε μια εγχώρια… καταιγίδα λόγω της απώλειας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας υπό την εποπτεία του, τα οποία πωλήθηκαν καθώς η λίρα χτύπησε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Ο γαμπρός του σουλτάνου από τότε έχει… εξαφανιστεί από τις δημόσιες εμφανίσεις.

Στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν μπλέχτηκε σε σκάνδαλο διαφθοράς με τη συμμετοχή πολλών μελών των οικογενειών των τότε υπουργών. Κατηγορήθηκαν από την αστυνομία και τους εισαγγελείς για συνενοχή σε μια σκευωρία πετρελαίου αντί χρυσού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν τερμάτισε αργότερα την έρευνα, συλλαμβάνοντας αστυνομικούς και δικαστικούς αξιωματούχους και κατηγορώντας τους ότι συνωμοτούν με μια αντίπαλη ισλαμική ομάδα για ανατροπή της κυβέρνησής του.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 86η θέση ανάμεσα σε 179 χώρες στον Δείκτη Αντιλήψεων Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2020, δίπλα στο Μαρόκο, την Ινδία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τιμόρ-Λέστε και το Τρινιντάντ-Τομπάγκο.

*Νεποτισμός (ή οικογενειοκρατία): Όταν ένα άτομο σε μια επίσημη θέση εκμεταλλεύεται την εξουσία του/της για να παρέχει εργασία ή χάρη σε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο. Ορίζεται ως μια μορφή διαφθοράς από τον διεθνή παρατηρητή Transparency International.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο προσαγωγές για τον περίεργο θάνατο 40χρονου στον Ασπρόπυργο

Δεν έχουν βρεθεί σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα ή από όπλο, αλλά υπήρχαν μώλωπες

More Articles Like This