Τρίτη 18/5/2021

H ταμπλόιντ Daily Mail μηνύει την πανίσχυρη Google για… χειραγώγηση της διαφημιστικής αγοράς!

Όσοι δεν πάνε με τα «νερά» της Google εμφανίζονται σε χαμηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης κατά το... γκουγκλάρισμα, αναφέρει η αγωγή

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η βρετανική εταιρεία Associated Newspapers, μητρική της πασίγνωστης ταμπλόιντ εφημερίδας «Daily Mail», προκειμένου να μηνύσει την Google, κατηγορώντας την πως χειραγωγεί τη διαδικτυακή διαφημιστική αγορά. 

«Η διαδικτυακή διαφήμιση συνεχίζει να αυξάνεται από τη στιγμή που οι χρήστες καταναλώνουν περισσότερα περιεχόμενα στο διαδίκτυο, όμως τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων μειώθηκαν κατά 70% την τελευταία δεκαετία», οδηγώντας σε κύματα απολύσεων και το κλείσιμο πολλών εφημερίδων, επισημαίνεται στην αγωγή που κατατέθηκε σήμερα, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

H Associated Newspapers κατηγορεί την Google ότι, εκτός όλων των άλλων, χειραγωγεί και τη μηχανή αναζήτησής του ιστότοπου της, MailOnline, στερώντας από τις επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας έσοδα. «Οι εκδοτικές επιχειρήσεις δεν βλέπουν την αύξηση των διαφημιστικών εξόδων, καθώς η Google και η μητρική εταιρεία της Alphabet απέκτησαν παράνομα και συντηρούν μονοπώλια στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους διαφημιστές και τα ΜΜΕ, για την αγορά και πώληση διαφημιστικών χώρων», συνεχίζει η αγωγή.

Μεταξύ των «τακτικών» που καταγγέλλονται, η Google κατηγορείται ότι καθιστά δύσκολο για τους εκδότες εφημερίδων να συγκρίνουν τιμές και «χειραγωγεί την αγορά» μέσα από τις δικές της πλατφόρμες «DoubleClick for Publishers» που προορίζεται για τους εκδότες εφημερίδων και «DoubleClick Ad Exchange», που κυριαρχούν στη διαδικτυακή διαφημιστική αγορά.

«Τιμωρεί» τους εκδότες που δεν υποτάσσονται στις πρακτικές της

Εδώ και χρόνια, η Google «χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησής της για να τιμωρεί τους εκδότες Τύπου που δεν υποτάσσονται στις πρακτικές της», κάνοντας τους να εμφανίζονται σε χαμηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, εάν δεν πωλούν αρκετούς διαφημιστικούς χώρους στη δική της αγορά ανταλλαγής διαφημίσεων, τονίζεται στο έγγραφο.

Ο ιστότοπος της «Daily Mail» υπογραμμίζει, επίσης, πως η Associated Newspapers εκτιμά πως η κάλυψή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας φέτος εμφανίζεται ασυνήθιστα χαμηλά στις αναζητήσεις της Google. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού κολοσσού χαρακτήρισε την αγωγή «απόλυτα ανακριβή» και «αβάσιμη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ